'Zeven maanden cel voor brandstichting in azc'

Print
'Zeven maanden cel voor brandstichting in azc'

Afbeelding: iStock

Brandstichting in het asielzoekerscentrum in Heerlen met het risico van vele doden of een knullige, ongevaarlijke zelfmoordpoging na een afgewezen asielaanvraag?

Het Openbaar Ministerie vindt dat de 33-jarige Irakees Wisam A. op 3 november in het Heerlense asielzoekerscentrum het leven van een groot aantal vluchtelingen op het spel heeft gezet. Tegen de asielzoeker uit Bagdad is twaalf maanden cel geëist, waarvan vijf voorwaardelijk.

375 euro
Nee, zegt zijn advocaat Arthur Vonken, "het dossier stelt heel weinig voor. Hij heeft een sneetje in de gasslang gemaakt en daar een aansteker bij gehouden. Dat levert hetzelfde gevaar op als bij een fornuis." Het ontstane vuur was klein, evenals de brandschade, 375 euro.

Vonken voert bovendien verzachtende omstandigheden aan: Wisam had die dag te horen gekregen dat zijn asielaanvraag was afgewezen. Zijn zoontje in Bagdad was bovendien ziek. "Ik ben veel alcohol gaan drinken. Toen kwam ik op het idee om zelfmoord te plegen. Ik heb spijt van alles", zei de Irakees dinsdag voor de rechtbank in Maastricht.

Allahoe Akbar
Politie en justitie hebben extra aandacht aan de zaak geschonken door de opmerking van een getuige in het azc dat Wisam zou sympathiseren met IS en tijdens zijn daad Allahoe Akbar had geroepen. "Met dit soort informatie kunnen politie en justitie in een reflex schieten. Ook gaf het binnen het azc de nodige consternatie. Maar er is niets van gebleken. Hij is gewoon asielzoeker", gaf officier van justitie Johan Vreeswijk toe.

Vreeswijk stelt dat hij drie jaar onvoorwaardelijk zou kunnen eisen. ,"Maar dat is dodelijk voor zijn asielaanvraag. We gunnen hem zijn kans." A. zit al 173 dagen in voorarrest, het OM vindt dat hij zeven maanden moet vol maken en ook de 375 euro moet terugbetalen aan het azc. Vonken vindt daarentegen dat zijn cliënt zo snel mogelijk op vrije voeten moet worden gesteld.

Afgewezen
Wisams eerste asielaanvraag is afgewezen. Hij wacht het hoger beroep af. Hij geeft aan dat hij is gevlucht omdat hij homo is. Volgens Vonken is zijn partner in Irak om die reden vermoord. A. is door zijn familie in Bagdad uitgestoten. Zijn gezin, waarmee hij wel op goede voet leeft, wil hij na een positieve asieluitspraak naar Nederland laten overkomen. 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen