Jarige Willem-Alexander krijgt alom waardering

© ANP

Koning Willem-Alexander viert de komende dagen uitgebreid zijn vijftigste verjaardag. Hij gaat donderdag met een groot deel van zijn familie op stap in Tilburg en geeft daags daarna in het Koninklijk Paleis in Amsterdam een bijzonder verjaardagsdiner voor 150 Nederlanders die net als Willem-Alexander dit jaar een 'kroonjaar' te vieren hebben. Vervolgens gaan de deuren van het paleis vijftig uur open, terwijl de koning zich opmaakt voor een weekeinde feest met vrienden uit binnen- en buitenland. Dat is echter privé.

ANP

De koninklijke mijlpaal wordt woensdagavond ook gemarkeerd met een uitgebreid en naar verluidt openhartig en ontspannen interview van Willem-Alexander met journalist en televisiemaker Wilfried de Jong op de Eikenhorst in Wassenaar. Dat vraaggesprek is al enige tijd geleden opgenomen en wordt gelijktijdig uitgezonden door NPO 1 en RTL 4. De koning kijkt terug op delen van zijn eigen leven en staat ook stil bij bijzondere gebeurtenissen uit de eerste vier jaar van zijn koningschap, zoals het overlijden van prins Friso en de MH17-ramp.

De verschillende opiniepeilingen over het koninklijk huis, die traditioneel rond Koningsdag worden gehouden, laten gunstige rapportcijfers zien voor de op 27 april 1967 in het Academisch Ziekenhuis van Utrecht geboren Willem-Alexander. Zo zou acht op de tien Nederlanders zijn werk waarderen. Hij wordt als koning geprezen om zijn openheid, spontaniteit en bindende rol binnen de samenleving. De peilingsresultaten lijken aan te sluiten bij de wens die hij in 2013 in zijn inhuldigingsrede uitte: ,,Ik wil verbindingen leggen, verbanden signaleren en uitdragen wat ons, Nederlanders, verenigt, ook in tijden van grote vreugde en bij diep verdriet."

Vanuit zijn eigen familie kreeg de koning de afgelopen dagen ook veel waardering. ,,Hij heeft een hele duidelijke, eigen lijn uitgezet. Hij doet er alles aan om Nederland op de kaart te zetten en in Nederland heel verbindend te zijn", aldus zijn broer prins Constantijn zondag bij omroep WNL. ,,Met groot respect kijk ik naar hoe hij daar inhoud aan geeft." Ook prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven toonden zich in de TV Show tevreden met de wijze waarop Willem-Alexander zijn ambt heeft opgepakt en invult.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee