Europa wil tien verlofdagen voor vaders na geboorte kind

Jonge vader geeft zijn pasgeboren baby de fles.

Jonge vader geeft zijn pasgeboren baby de fles. © Thinkstock

De Europese Commissie komt woensdag met voorstellen voor een ruimere verlofregeling voor vaders. Rond de geboorte van hun kind moeten vaders minimaal tien werkdagen betaald verlof krijgen. Europese werkgevers vrezen dat de maatregel ten koste gaat van werkgelegenheid. De Europese vakbond (ETUC) reageert geschokt op deze opstelling.

Redactie

De voorstellen van de commissie vallen binnen een sociaal beleid waaraan de lidstaten minimaal moeten voldoen. Voor Nederland kan het grote gevolgen hebben, want het verlof voor vaders is hier nu slechts twee dagen.

Daarmee staat Nederland onderaan in de ranglijst van verlofdagen voor vaders in Europese lidstaten. Demissionair minister Asscher (Sociale Zaken) wilde het aantal verlofdagen verhogen naar vijf, maar de VVD zag daar niets in. Het plan lijkt daarom niet door te gaan. De Europese voorstellen kunnen daar wellicht verandering in gaan brengen.

VerzetDe plannen die woensdag worden gepresenteerd, zullen naar verwachting op verzet stuiten in de lidstaten. Die zien verlofregelingen rond ouderschap als een nationale kwestie waar Brussel zich niet mee moet bemoeien. Zo strandde een voorstel van de vorige Commissie voor een ruimer zwangerschapsverlof in 2015 op een blokkade van de EU-landen.

De voorstellen zorgen nu al voor controverse. Werkgevers in Europa geven aan dat de maatregelen ten koste kunnen gaan van banen. De Europese vakbond ETUC stelt 'geschokt te zijn' door deze stelling en meent dat de werkgevers proberen 'een socialer werkklimaat' te dwarsbomen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee