Lintjesregen in Limburg: de meest opvallende onderscheidingen

© ANP

242 Limburgers hebben vandaag een koninklijke onderscheiding opgespeld gekregen. Dat zijn er vier meer dan vorig jaar, maar elf minder dan in 2015.

Serge Sekhuis

Opnieuw kregen meer mannen (172) dan vrouwen (70) een lintje. Onder de ridders waren slechts drie vrouwen.

Meeste in Sittard-GeleenDe meeste lintjes werden uitgereikt in de gemeente Venlo. Daar ging de burgemeester langs op 21 verschillende adressen. Zijn collega in Sittard-Geleen ging bij achttien inwoners langs. In Maastricht zijn veertien lintjes opgespeld. Peel en Maas scoorde met één koninklijke onderscheiding laag, maar de gemeente Mook en Middelaar met geen enkel lintje nóg lager.

Ger HoubenIn Nuth (5500 inwoners) werden dit jaar relatief veel mensen - acht - onderscheiden. Een van hen was Ger Houben (64), redacteur bij de regionale omroep L1 en de presentator van het populaire radioprogramma Limburgs Land dat al twintig jaar iedere zaterdag uitgezonden wordt. Houben mag zich sinds gisteren ridder noemen.

VeteranenOok Eric den Hertog uit Nuth werd ridder. Hij kreeg de versierselen die daarbij horen opgespeld in Den Haag door minister Jeanine Hennis van Defensie. Den Hertog dankt het lintje aan zijn langjarige inzet voor de opvang van veteranen.

CarboonIn Voerendaal werd Jan Hendriks (80) benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hendriks, oud-journalist bij De Limburger, krijgt de onderscheiding voor zijn bijzondere bijdrage aan het behoud van de (cultuur)historie van de Limburgse mijnbouw én de emancipatie van de Limburgse popmuziek. Als voorman van de dialectgroep Carboon schreef hij veel maatschappijkritische liedjes over de Limburgse mijnen, het leven van de mijnwerkers en de teloorgang en de sluiting van de mijnen.

Astrid JoostenOok landelijk kregen meer mannen (1793) dan vrouwen (988) een lintje. Opvallende namen zijn VARA-presentatrice Astrid Joosten en tattooëerder Henk Schiffmacher. Joosten werd ridder, Schiffmacher officier in de Orde van Oranje Nassau.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee