Vier jaar cel voor ronselen jihadstrijders

© ANP

Een 28-jarige asielzoeker moet vier jaar de cel in. Volgens de rechtbank in Roermond heeft de Marokkaan deelgenomen aan een terroristische organisatie door mensen te werven voor de gewapende strijd in het kalifaat van terreurgroep IS. Hij deed dat vorig jaar in het asielzoekerscentrum (azc) in Echt.

ANP

De man toonde onder meer opruiende video's van IS waarin werd opgeroepen joden, christenen en andere "ongelovigen" te vermoorden. Op de 544 video's en meer dan 10.000 foto's op zijn telefoon waren onder meer mensen te zien die werden vermoord.

DossierDe man zat ruim een week in het azc in Echt, toen hij op 20 april 2016 werd aangehouden. Eerder had hij vergeefs geprobeerd in Duitsland asiel aan te vragen. Daarvoor verbleef hij drie jaar lang in Spanje. Ook in deze landen is een dossier van hem gemaakt. Hij blijkt een vurig pleitbezorger te zijn voor het kalifaat.

In het azc probeerde de Marokkaan twee bewoners aan te zetten tot deelname aan de gewapende strijd. De rechtbank spreekt van misdaden tegen de nationale veiligheid bedoeld om burgers grote vrees aan te jagen. De man roemde het kalifaat en IS. Hij had volgens de rechtbank contacten met strijders in het kalifaat en was contactpersoon voor IS.

De rechtbank verwierp een beroep op de vrijheid van meningsuiting en sprak van misbruik van deze vrijheid.

De uitspraak van de rechtbank is conform de eis.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee