Een verkrachting en de levenslange gevolgen daarvan

© DL

Een Midden-Limburgse verkrachtingszaak uit de jaren zeventig. Het toenmalige slachtoffer benaderde schrijver Frits Criens (Haelen, 1949) met het verzoek hierover een boek te schrijven. Met als resultaat zijn nieuwste boek ‘Een roos vol splinters’.

Adri Gorissen

“Ze had mijn eerste roman ‘Vergaete oorlog’ (1993) gelezen. Die heeft eveneens een vrouwelijke hoofdpersoon, 90 jaar oud, en die wordt ook verkracht. Ze vond dat ik de vrouw integer had neergezet en daarom vroeg ze mij haar verhaal op te tekenen. Dat wilde ze heel graag kwijt en ze dacht dat ik dat zou kunnen zonder er sensatie van te maken en bovendien dat ik haar onherkenbaar neer zou kunnen zetten. Dat vond ik eigenlijk wel een compliment, maar ook een uitdaging, want nu moest ik als oude man een 17-jarig meisje worden.”

GevolgenVan meet af aan staat vast dat de roman vooral duidelijk moet maken wat een verkrachting met een vrouw doet, wat de vaak levenslange gevolgen zijn. In enkele lange sessies vertelt het nu 68-jarige slachtoffer haar geschiedenis aan Criens. “Ik heb haar vooraf gezegd dat ik echt alles wilde weten. Het waren heel emotionele sessies, waarin ze veel heeft gejankt. Maar ze waren ook therapeutisch. Na drie gesprekken zei ze: het lucht wel op.”

Meer hierover in De Limburger van donderdag

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee