Brandweermannen bedankt met speciaal blusbiertje

© Fons Verhoeve

Brandweermannen hoeven meestal niet te rekenen op een extra bedankje als hun werk erop zit. Maar voor de spuitgasten die een brand doofden bij Brouwerij de Fontein in Stein is dat wel anders.

Erwin Schmidt

De brouwerij heeft als heropeningsstunt en bedankje aan de brandweer besloten eenmalig het speciale bier ‘Bluswater’ te brouwen. Inderdaad, met als belangrijkste ingrediënt bluswater.

BrandSinds de brand in het proeflokaal van De Fontein op 17 januari zijn de deuren niet meer open geweest voor publiek. De schade bleef nog enigszins beperkt, omdat een toevallige voorbijganger het vuur opmerkte en de gealarmeerde brandweer vakkundig ingreep

BedankenDe herstelwerkzaamheden en een toch al geplande verbouwing zijn nu gereed. Dit weekend heropent de zaak. Maar eerst is er tijd om de brandweerlieden te bedanken. "We willen gewoon op een leuke manier de afgelopen periode afsluiten." \

Gerookte moutEn dus werd een tank gevuld met duizend liter water uit de brandslang. "We gaan er bier van maken met gebrande en gerookte mout", legt Brouns uit. Ingrediënten die verwijzen naar het vuur dat er heeft gewoed. "Gebrande mout geeft bier een donkere kleur. Gerookte mout wordt niet veel gebruikt bij het brouwen van bier", weet ze. Het moet leiden tot een eenmalig en dus zeer exclusief biertje: Bluswater.

Op 20 mei is het bier klaar en mogen de brandweerlieden het komen proeven. Ook andere gasten mogen dan een glaasje proberen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal