Recherchebureau organiseert stille tocht voor verjaarde moorden

Print
Recherchebureau organiseert stille tocht voor verjaarde moorden

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Het Limburgse recherchebureau Centaur organiseert op 9 mei een stille tocht in Den Haag ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van verjaarde moord- en vermissingszaken.

Het uiteindelijke doel is de politiek te bewegen tot het doorvoeren van een wetswijziging die leidt tot het schrappen van de verjaringstermijn.

Frustrerend
Sinds 2006 kan een moord niet meer verjaren, tenzij het slachtoffer voor 1988 om het leven is gebracht. Dat is onacceptabel, vindt Judith Houben van recherche­bureau Centaur. Zij vindt dat ook in oudere moordzaken vervolging moet kunnen plaatsvinden. "Tijdens onderzoeken naar de vermissingen van Marjo Winkens uit Schimmert (1975) en Hans Martens en Piet Holskens (1974) uit Asten werd duidelijk hoe frustrerend het is als politie en justitie door verjaring niet meer alle registers ­kunnen opentrekken om deze zaken op te lossen. Voor de nabestaanden betekent dit dat ze het verlies van hun dierbaren misschien nooit een plekje kunnen geven. Dat er nooit een graf zal zijn waar ze bloemen kunnen leggen."

Nabestaanden
Houben zamelde online inmiddels bijna duizend handtekeningen in voor de wetswijziging. Die worden na de stille tocht, die begint op het Plein in Den Haag, aangeboden aan Tweede Kamerlid Gidi Markuszower (PVV). Zijn partij steunt het initiatief. Houben: "Ook Slachtofferhulp Nederland en de Vereniging Achterblijvers na Vermissing staan achter ons. De nabestaanden hopen nog meer Kamerleden ervan te overtuigen dat het onmenselijk is dat alle oudere moordzaken in Nederland verjaard zijn. Critici schermen met het zogeheten legaliteitsbeginsel. Zij stellen dat het schrappen van verjaring een aantasting is van het rechtsvertrouwen van verdachten. Daarmee wordt in onze ogen voorbijgegaan aan het vertrouwen van nabestaanden in de rechtsstaat. Wat is belangrijker: het belang van de verdachten of dat van de nabestaanden? Dat is de kernvraag voor de politiek."

Na afloop van de stille tocht worden er bloemen gelegd bij de Tweede Kamer.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen