Controle

Print
Controle

Afbeelding: Archief Limburgs Dagblad

Door een toenemend aantal explosies en branden op de camping besluit de gemeente een strenge controle te laten uitvoeren naar mogelijk ondeugdelijke gasinstallaties. Met twaalf manschappen trekt de plaatselijke vrijwillige brandweer naar de plaats des onheils. Meerdere installaties hebben de maximum-gebruikstijd ruim overschreden, en ook worden er op bepaalde standplaatsen te veel flessen aangetroffen, sommigen in de grond ingegraven. Hier toont de brandweer de binnengehaalde buit.

In welke dorp vond deze inval plaats, en wie herkent de enigszins geamuseerd kijkende brandweerlieden en toeschouwer op deze foto uit mei 1989?

Reacties kunt u sturen naar peter.devreede@delimburger.nl

Reacties:

Hallo,
de foto van vandaag, 29 april, is waarschijnlijk genomen op camping De Hommelheide. De grote geuniformeerde man links is Dick Janboers en de kleinste geuniformeerde man in het midden van de foto is Jo Cremers, beide zijn woonachtig in Susteren.
Mvg
Elly Huskens
Born

Hallo Peter,
Grappig de foto vandaag met de brandweer. Ik was er bij toen. Tweede van links is Dirk Janbroers, die tevens correspondent van LD in Susteren was. Helemaal rechts Schrijnemakers, ambtenaar bij de gemeente Susteren (hoofd van afdeling - weet niet meer welke) die tevens brandweercommandant was.
Groet,
Han Brinkman

Beste Peter
De foto in de krant is gemaakt op de camping hommelheide in Susteren.
Na meerdere branden is toen besloten om een controle uit te voeren.
Deze controle's worden nu nog om de paar jaar uitgevoerd op verzoek van de eigenaar, dit omdat er veel en afgekeurde flessen werden gebruikt en de houdbaarheidsdatum van de gasslangen ver over tijd waren en hierdoor poreus werden, en gingen lekken waardoor er verhoogd risico was op brandgevaar/explosies.
Op de foto staat van rechts naar links Gie Schrijnemakers (commandant toen), Theo Sulman, Jo van der Biesen, Jan van Neer, Jo Cremers, Harry Delissen en Dirk Janbroers.
De bezoeker ken ik niet.
Met vriendelijke groet,
Mike Janbroers

Beste redactie,
De 'grote' brandweerman links op de foto is Dirk Janbroers.
De overige brandweerlieden lijken wel bekend, maar ik kan hier helaas geen namen aan toeschrijven.
Ik denk, dat de controle plaatsvindt op camping Hommelheide (bie de Bagger) te Susteren, 
het huidige EuroParcs resort, landgoed Hommelheide.
Met vriendelijke groet,
Natascha Plum
Susteren

De man links is Dirk Jambroers. In een ver verleden luisterde hij voor LD politiescanners.
Rob Peters

Een ander, niet onbelangrijk argument voor de controle was een ontwikkeling in die tijd om op steeds grotere schaal LPG, dat alleen gebruikt mag worden voor rijdend gebruik, ook in vaste installaties voor koken en verwarmen te zien was. Ook op Hommelheide, toen een "sociale inrichting" van het gemeentelijke samenwerkingsverband Westelijke Mijnstreek. 
Dat is onveilig en gevaarlijk. Zelfs de ANWB heeft in die tijd gebruikers verkeerd voorgelicht.
Mede door de ophef onder gebruikers heb ik de gevaren van verkeerd LPG-gebruik en de redenen van de controle toen nog in een landelijk radioprogramma toegelicht.
Ik was toen commandant van het corps, en op de foto rechts te zien.
met vriendelijke groet,
Guy Schrijnemakers.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →