Kunstenaar Dolf Wong op 95-jarige leeftijd overleden

Print
Kunstenaar Dolf Wong op 95-jarige leeftijd overleden

Afbeelding: Dolf Wong

Op 95-jarige leeftijd is afgelopen woensdag kunstenaar Dolf Wong uit Neer overleden. Beelden van Wong staan door de hele provincie, maar bovenal in Midden-Limburg.

Dolf Wong Lun Hing werd op 7 mei 1921 geboren als zoon van een bekende Roermondse huisarts. In 1941 begon hij zijn opleiding aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. In de Tweede Wereldoorlog zat hij ook enige tijd gevangen in een Duits gevangenenkamp.

Jubileumfontein
Na de oorlog was zijn eerste opdracht het maken van een jubileumfontein op het Munsterplein in Roermond, ter ere van de Roermondse vrouwen en hun moedige gedrag in de oorlogswinter van 1944. Ook elders in de bisschopsstad verschenen kunstwerken van zijn hand. Het ‘meisje met de meeuwen’ op de rotonde bij het Roercenter in Roermond is daarbij een van zijn bekendste werken. Maar niet alleen in Roermond, ook in Weert, Neer, Heibloem en Vlodrop is werk van de kunstenaar terug te vinden.

Vrouwenfiguren
Wong had een voorliefde voor het anatomisch correct weergeven van zijn kunstwerken, zoals vrouwenfiguren en dieren. Vooral de schoonheid van paarden trok hem aan. Wong had ook een voorkeur voor het werken met brons. "Je kunt er heel verfijnd mee werken en mooie details mee aanbrengen, maar je kunt er ook grover mee werken. Daarnaast is het materiaal uitermate geschikt om alle jaargetijden te doorstaan", zo liet hij optekenen tijdens een interview vanwege zijn negentigste verjaardag.

Bronsdieven
Regelmatig waren kunstwerken van Wong doelwit van bronsdieven of raakten ze in verval. Ze werden vaak weer in oude staat hersteld zoals het ‘meisje met de meeuwen’ en de fontein op het Munsterplein. Daarbij hielp Wong vaak zelf mee met de restauratiewerkzaamheden, want tot op hoge leeftijd bleef hij actief.

De afscheidsdienst van Dolf Wong vindt op dinsdag 2 mei plaats in Herten.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →