Mysterie naamloos graf op begraafplaats Roermond ontrafeld

Print

Afbeelding: Peter Schols

Moethagen-Hertenpael - Een naamloos baby’tje op het joodse deel van begraafplaats ‘Nabij Kapel in ’t Zand’ in Roermond heeft sinds kort een ‘gezicht’. Jaren was niet bekend wie hier begraven lag, omdat een steen op het kindergrafje ontbrak.

Een speurtocht van vrijwilliger John Vaessen van de stichting Oude Kerkhof Roermond bracht de identiteit van de naamloze overledene aan het licht: Ruben Baer, geboren op 9 april 1943 en vier dagen later gestorven in het ziekenhuis van Roermond.

Vermoord
Hoe triest ook, de baby, die waarschijnlijk te vroeg werd geboren, redde het leven van zijn moeder, Flora Baer- Salomon. Op de dag van Rubens geboorte vond in Roermond de derde deportatie plaats van Joden naar Westerbork. Zou de zwangerschap voorspoedig zijn verlopen, dan was Flora thuis geweest en hoogstwaarschijnlijk ook opgepakt. Zij overleefde als enige van het gezin de oorlog. Haar man en oudste zoon werden vermoord in Auschwitz.

Steen
Het graf van Ruben heeft inmiddels een steen waarop zijn naam prijkt. Die wordt dinsdag 9 mei onthuld door opperrabbijn Binyomin Jacobs. Ook voorzitter van de Joodse Gemeente Limburg Benoit Wesly is aanwezig. Evenals scholieren van de nabijgelegen Synergieschool, die het graf van Ruben heeft geadopteerd.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →