Joshua klopt Klitsjko in zinderend 'gevecht van de eeuw'

Vladimir Klitsjko (links) en Anthony Joshua in gevecht

Vladimir Klitsjko (links) en Anthony Joshua in gevecht© AFP/Ben Stansall

De Engelsman Anthony Joshua heeft het wereldtitelgevecht in het zwaargewicht, de koningsklasse van het boksen, op zijn naam geschreven. Op een met 90.000 toeschouwers volgepakt Wembley versloeg hij oude krijger Vladimir Klitsjko in een fantastische partij.

AD

In aanloop naar het 'Gevecht van de Eeuw' was er al enorme aandacht voor het treffen geweest. De 27-jarige Joshua gold - niet alleen voor het fanatieke thuispubliek - als lichte favoriet tegen de oude Oekraïense krijger van 41 jaar. Inzet van het lucratieve gevecht waren de kampioensgordels van de IBO, WBA en IBF. Bij die laatste boksbond was Joshua vooraf de titelhouder, de andere twee wereldtitels waren nog vacant.

FluitconcertDe hyperactieve sfeer werd bij de opkomst van beide boksers zo mogelijk nóg elektrischer. Klitsjko kon rekenen op een striemend fluitconcert, terwijl Joshua uiteraard hartstochtelijk werd toegejuicht. Het God Save the Queen - het Britse volkslied - klonk vervolgens eveneens uit 90.000 kelen, waarmee de toon was gezet voor het gevecht over twaalf rondes van drie minuten.

Het historische en enerverende duel ontbrandde pas écht in ronde vier. Daarin nam Klitsjko met twee vroege klappen de overhand, maar Joshua explodeerde aan het begin van ronde vijf. Daardoor leek de Oekraïner volledig verslagen naar het canvas te gaan, maar hij herstelde zich en deelde vervolgens zelf eveneens een paar rake beuken uit.

Tegen de grondRonde zes begon vervolgens rustig, totdat Klitsjko zijn tegenstander halverwege die ronde naar de grond sloeg. Nu was het Joshua die de handdoek leek te moeten gooien, maar ook híj stond op en overleefde de ronde. Uiteindelijk moest Joshua voor het eerst in zijn carrière aan een achtste bedrijf beginnen, nooit had hij langer hoeven vechten dan zeven rondes.

In de slotfase van het gevecht leek de ervaring van Klitsjko boven te komen drijven. Hij bepaalde het tempo, zonder zich daarbij te verstoppen. Dat was voor Joshua het sein om in de laatste twee rondes voor zijn laatste kansen te gaan vechten. En met succes. Klitsjko ging in ronde elf wéér naar de grond, tot twee keer toe zelfs, maar evenzovaak stond hij op. De Oekraïner kon zich echter nauwelijks meer verweren, waarna de scheidsrechter een einde maakte aan de partij.

Rolmodel"De beste man heeft vanavond gewonnen", zei Klitsjko, nadat hij door Joshua was geroemd als "een rolmodel binnen en buiten de ring".

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee