Scholen voelen zich onder druk gezet bij schooladvies

Print
Scholen voelen zich onder druk gezet bij schooladvies

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Een hoger schooladvies. Dat eist één op de drie ouders als hun kind een goede eindtoets maakt. In één op de vijf gevallen gaat de basisschool daadwerkelijk overstag.

Bijna de helft (44 procent) van de basisscholen voelt zich na de uitslag van de eindtoets onder druk gezet door ouders die willen dat hun kinderen naar een hogere vervolgopleiding gaan.

Schooladvies
Vorig jaar kreeg een op de vijf kinderen die de toets erg goed maakten alsnog een hoger advies voor een vervolgopleiding. Dat blijkt uit een evaluatie van de Wet eindtoetsing PO van het ministerie van Onderwijs. Als uit de resultaten van de eindtoets blijkt dat een leerling goed gescoord heeft, klopt een derde van de ouders bij de school aan voor een hoger schooladvies. 

Bij ouders die gemiddeld of hoogopgeleid zijn, gaat het zelfs om de helft. Dat betekent dat de juffen en meesters van groep 8 zich na de meivakantie weer schrap kunnen zetten voor deze gesprekken, want dan maken de meeste scholen de resultaten van de eindtoets bekend.

Gesprek op school
60 procent van de ouders met kinderen die hoger scoren op de toets dan verwacht, heeft een gesprek met de school. Sinds drie jaar moeten alle basisscholen bij leerlingen van groep 8 een eindtoets afnemen. Met de uitslag wordt gecontroleerd of scholen een passend schooladvies hebben gegeven. Als kinderen hoger scoren dan in het schooladvies staat, moeten scholen dat advies heroverwegen. 

Uit de evaluatie, waarvoor ook ouders zijn geïnterviewd, blijkt dat een op de zeven ouders denkt dat de school het advies moet bijstellen bij een hoge eindtoetsscore, maar dat is niet zo. De school moet nog eens goed afwegen of het advies juist is, maar neemt in die weging meer factoren mee dan alleen de score op de eindtoets. De ontwikkeling en het gedrag van een leerling spelen bijvoorbeeld ook een rol. 

Bijstellen
Het schooladvies naar beneden bijstellen is sowieso niet aan de orde, ook niet als leerlingen de eindtoets minder goed hebben gemaakt. Bijna de helft van de ouders denkt dat een bijstelling naar beneden wel mogelijk is. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →