Jonge Maastrichtse (21) vertelt bij 3FM openhartig over borderline

Print
Jonge Maastrichtse (21) vertelt bij 3FM openhartig over borderline

Afbeelding: Still uit video 3FM

Laura (21) uit Maastricht is één van de gezichten van een 3FM-actie waarin jongeren vertellen over hun psychische problemen.

Uit onderzoek dat Newcom deed in opdracht van de zender blijkt dat 43 procent van de jongeren last heeft van psychische klachten. Volgens 3FM is het echter nog steeds een taboe om daar over te praten en dus begon de jongerenzender een actie: #openup.

Gezichten
Laura is daarbij één van de gezichten uit een video. De Maastrichtste heeft borderline en hield dat lang voor zich. Tegenover een vriend is ze in een video van 3FM nu echter openhartig over haar ziekte. "Ik heb een heel erg negatief zelfbeeld. Er wordt ook vaak gezegd dat er een chronisch gevoel van leegte is en dat herken ik heel erg."

Laura praatte jaren niet over haar ziekte uit angst om gebrandmerkt te worden. Tijdens haar schoolperiode werd ze al eens opgenomen vanwege een eetstoornis en daarna stond ze op school bekend als 'het meisje met anorexia'. Daarop besloot ze niets te zeggen over haar borderline. 

Rare meisje
"Ik was vooral heel erg bang dat ik dat rare meisje zou zijn. Dat ik het meisje met issues, of het meisje dat depressief is zou zijn", vertelt ze. "Dat mensen zo over me gingen praten, of me anders gingen behandelen, dat wilde ik koste wat kost voorkomen."

Daar komt de Maastrichtse nu van terug. "Dan kan het ook zo zijn dat als iemand een keer vraagt; 'hé hoe gaat het met je', dat ik dan zeg 'ja, kut'. En dat moet dan ook gewoon even kunnen."

'Wat een onzin'
De reden waarom ze nu toch over haar ziekte praat, is dat het niet langer ging om te zwijgen. "Ik was zo moe en bang. Toen wist ik, ik moet iets gaan doen wat me hier uithaalt", vertelt ze over haar ommezwaai. "Ik heb op een gegeven moment echt het besluit genomen. Wat een onzin. Ik ga gewoon zeggen wat er is."

 

 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen