Zoektocht naar opvangplekken voor minderjarige asielzoekers

Print
Zoektocht naar opvangplekken voor minderjarige asielzoekers

Archiefbeeld van een asielzoekerscentrum in Venlo. Afbeelding: De Limburger/Stefan Koopmans

Het COA is op zoek naar drie of vier nieuwe kleinschalige opvangplekken in de regio. In Beek, Geleen en Sittard moeten minderjarige asielzoekers worden ondergebracht.

"In tegenstelling tot de reguliere opvang neemt de vraag naar opvangplaatsen voor minderjarige asielzoekers nou juist toe", zegt woordvoerder Robert Ploeg van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Op het oog
Concreet zoekt het COA in deze regio kleinschalige opvangplaatsen voor drie tot vier groepen van elk vijftien tot twintig minderjarige asielzoekers die nog niet over een verblijfsstatus beschikken. In een ambtelijk stuk van de gemeente Beek wordt gesteld dat het COA voor Beek één locatie op het oog heeft en dat datzelfde geldt voor Geleen en voor Sittard. Om welke concrete locaties het gaat, kunnen woordvoerders in die plaatsen echter niet zeggen.

Officiële procedure
Woordvoerder Robert Ploeg van het COA zegt dat het ook nog niet zo ver is. "Als het wel zo ver is, dan zal daarover met de buurt gecommuniceerd worden. Want dat zullen we zeker doen. Maar een officiële procedure via de gemeente, zoals je die zou voeren om te komen tot de vestiging van een azc, is gezien de beperkte omvang niet nodig", zegt hij.

De kleinschalige opvangplekken zijn bedoeld voor tieners tussen de 15 en 17,5 jaar oud. Gelet op de Rechten van het Kind moet de groep niet worden opgevangen in een azc, is het oordeel.