Westrom kan niet uit Prio Verve

© Jeroen Kuit

Sociale werkvoorziening Westrom kan voorlopig niet uit het samenwerkingsverband Prio Verve. Hierin werkt Westrom (regio Roermond) samen met de Weerter sociale werkvoorziening Risse en commerciële partner Vebego.

Gertie Driessen

Westrom wilde van de samenwerking af, maar dat blijkt contractueel niet te kunnen. Er lopen twee contracten. Voor de afdeling groenonderhoud is de einddatum 2020. Volgens afspraak blijven Westrom-medewerkers daarna nog een jaar gedetacheerd bij Prio Verve. Voor de afdeling facilitair (schoonmaak) verloopt het contract per 2018 en geldt de detachering tot 2019.

Europese aanbestedingsregelsAangezien uit de joint venture stappen geen optie is, zullen de Westromgemeenten een andere oplossing moeten vinden om ‘hun’ sociale werkvoorziening van opdrachten (en dus inkomsten) te voorzien. Door verscherpte Europese aanbestedingsregels mogen gemeenten klussen zoals groenonderhoud niet meer onderhands aan het SW-bedrijf gunnen als er een commerciële partij bij betrokken is.

RoermondRoermond, waarvoor het probleem het meest acuut is, is er nog niet uit, laat wethouder Gerard IJff desgevraagd weten. „We zoeken nog naar een manier waarop het werk toch bij de doelgroep terecht komt en tevens aan de nieuwe regels van Brussel wordt voldaan.” Voor andere Westrom-gemeenten gaat het probleem de komende jaren spelen. Ook hun onderhoudscontracten met Prio Verve lopen voor 2020 af. De Risse-gemeenten hebben vlak voor de aanscherping van de Europese regels nog tienjarige contracten met Prio Verve contracten afgesloten

Prio VerveBij Prio Verve werken 750 medewerkers van de ‘sociale werkplaats’, van wie ongeveer twee derde afkomstig is van Westrom.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal