Jagers durven lastige everzwijnen niet af te schieten

Print
Jagers durven lastige everzwijnen niet af te schieten

Afbeelding: Istock

Valkenburg - Everzwijnen veroorzaken steeds meer schade in het Heuvelland. Maandagnacht zijn de grasperken in het kuurpark van Valkenburg omgewoeld. Afschieten lijkt de enige remedie.

Wilde varkens horen bij het landschap in Zuid- Limburg, zegt Werner Kreutzer van de buitendienst in Valkenburg. Maar als het er te veel worden, worden ze een plaag. En dat moment is onderhand aangebroken in het Heuvelland, vindt hij. 

In de nacht van maandag op dinsdag is een groep everzwijnen blijkbaar neergestreken in het kuurpark op de Cauberg. De hongerige dieren hebben daar flink huisgehouden, stelt Kreutzer vast: "De grond rond de grasvelden is flink omgewoeld door de zwijnen.” 

Voetbalvelden
Het is niet de eerste keer dat everzwijnen vernielingen aanrichten in het Heuvelland. Eerder zijn al sporen van de dieren aangetroffen rond de voetbalvelden in Berg en Houthem. "Gelukkig laten ze de speelvelden zelf nog met rust”, zegt Kreutzer, "want anders was de schade nog vele malen groter. 

Smaakvolle larven
De wilde varkens zijn op zoek naar engerlingen, de larven van de meikevers. "Smaakvol en boordevol eiwitten”, legt Kreutzer uit, "dus een lekker maaltje voor de varkens.” De dieren hebben blijkbaar een goede neus voor die larven, constateert hij, want ze graven vooral op wat ruiger grasland waar engerlingen goed gedijen. 

Maatregelen
De everzwijnen leggen ’s nachts enorme afstanden af. "Vandaag zitten ze in Meerssen”, zegt Kreutzer, "maar het kan best zijn dat ze morgen in Gulpen opduiken.” Daardoor zijn de everzwijnen ook een risico voor het verkeer. Op zoek naar een appetijtelijk hapje steken ze overal drukke wegen over. In de buurt van de Amerikaanse militaire begraafplaats in Margraten zag een automobilist gistermorgen liefst zeven wilde varkens de provinciale weg naar Maastricht oversteken, pal voor zijn wagen. 

Rond dat kerkhof worden vaker horden everzwijnen gezien. De gemeente Eijsden-Margraten heeft bij de provincie herhaaldelijk aangedrongen op maatregelen. De provincie heeft toegezegd dat langs de doorgaande weg wildspiegels worden geplaatst. Op die wildspiegels blijkt echter enkele weken levertijd te zitten.

Afschieten
Om de populatie everzwijnen in het Heuvelland in toom te houden, zouden dieren geschoten moeten worden. De gemeente Valkenburg aan de Geul heeft daarover al contact gehad met de wildbeheereenheden. "Jagers zijn op dat punt echter wat terughoudend”, constateert Kreutzer. "Het probleem is dat de wilde varkens zich bewegen in gebieden waar ook mensen fietsen of wandelen. Dat maakt de kans op ongelukken te groot, vinden zij.” 
 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje