Research naar verwerking biomassa

© Greenport Venlo

Op de Brightlands Campus Greenport Venlo wordt morgen het startschot gegeven voor het BioTreatCenter (BTC) Venlo.

redactie

In dit centrum doen de medewerkers onderzoek naar de omzetting van ruwe biomassa uit de land- en tuinbouw in halffabricaten, gereed voor verdere verwerking tot componenten voor onder meer de industrie en chemie.

Met innovatieve technologie kunnen bijvoorbeeld uit biomassa van blad en gras bepaalde vezels worden gehaald voor de papier- en kartonindustrie. Gebruikte meststoffen in de champignonsector kunnen worden omgetoverd in een bruikbare bodemverbeteraar voor de consument. Telers met groenafval kloppen straks bij BTC aan om te achterhalen welke de meest geschikte technologie is voor verwerking hiervan. Ook kunnen ze afnemers en markten vinden die een goede prijs betalen voor hun afval.

Woordvoerder Patrick Lemmens van Greenport benadrukt dat de technologieën worden ontwikkeld op basis van een concrete vraag naar producten in de markt. BTC wordt gehuisvest in een van de attracties van de Floriade in 2012, het zogeheten Waterpaviljoen. Mocht alles voorspoedig verlopen, dan zal over vier, vijf jaar nieuwbouw worden gerealiseerd.

Het BTC wordt ingevuld door een vijftal bedrijven dat actief is in innovatie van de verwerking van biomassa, NewFoss, Hofmans, Grassa!, Eco Makelaar en Ingenia.

Een Limburgs samenwerkingsverband (Force B) dat inspeelt op de omschakeling van fossiele bronnen naar biomassa als belangrijkste industriële grondstof, is ook van de partij. Hierin zitten de regio, LIOF, Greenport Venlo, Chemelot, Universiteit Maastricht en de provincie.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee