Dijsselbloem ziet in Heerlen de virtuele toekomst

© ANP

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, op werkbezoek in Heerlen, is het niet eens met Bill Gates: robots die mensen banen afsnoepen, hoeven niet belast te worden.

Peter Bruijns

Met veel interesse liet minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zich gisteren rondleiden op de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen. Daar worden nieuwe toepassingen voor digitaal verkeer bedacht en ontwikkeld. Denk maar aan veelbelovende technieken zoals blockchain voor de versleuteling van digitale gegevens. Het ministerie van Financiën kan daar in de toekomst veel baat bij hebben, bijvoorbeeld bij de belastingheffing.

Dijsselbloem leerde dat op de afdeling Techruption van de campus onder meer aan software wordt gewerkt om groene energie beter te benutten. Zo wordt er een kleine windmolen voor op het dak ontwikkeld. Als die meer energie levert dan een huishouden nodig heeft, zorgt slimme software ervoor dat de stroom naar de buren gaat.

Dankzij blockchaintechnologie kan in de toekomst iedereen op zijn smartphone zien of de ingekochte stroom wel zo groen is als het energiebedrijf belooft. Energiebedrijven die tot nu toe simpelweg groenestroomcertificaten kopieerden, lopen dan tegen de lamp. Slimme apparaten kunnen straks uitrekenen wanneer het qua stroomprijs het gunstigste moment is om de was te doen. Wie zelf energie opwekt met zonnepanelen kan straks met een app beslissen die overtollige stroom cadeau te doen aan een vriend.

Op de afdeling kunstmatige intelligentie wordt onder meer gewerkt aan het herkennen van emoties in gelaatsuitdrukkingen. Als robots kunnen zien hoe een klant reageert op een boodschap, kan dat leiden tot een beter passende reactie of oplossing. Tijdens een College Tour-achtige sessie mocht Dijsselbloem vragen uit het publiek beantwoorden.

Zoals de vraag of hij het eens is met Microsoft-oprichter Bill Gates. Die pleit ervoor dat bedrijven die banen vervangen door robots daar belasting voor moeten betalen. Als robots meer banen van mensen overnemen, zijn er minder mensen die inkomstenbelasting betalen, en komen overheden in de problemen, zegt Gates. Dijsselbloem is daar niet zo bang voor. „De geschiedenis wijst uit dat de inzet van nieuwe technieken leidt tot andere ideeën en nieuwe banen.”

Op de vraag of minister Jeroen Dijsselbloem bitcoins bezit, moest hij bekennen dat dat niet het geval is. Die virtuele munt is gebaseerd op de blockchaintechnologie. Dijsselbloem beloofde dat hij enkele bitcoins gaat aanschaffen om te kunnen begrijpen hoe het allemaal werkt.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee