Zonder Rosie geen bommen en granaten

Print
Zonder Rosie geen bommen en granaten

Afbeelding: DL

Ze bouwden B-25 bommenwerpers, zorgden voor de productie van bommen en andere zware munitie en trainden gevechtspiloten. Naar schatting acht miljoen Amerikaanse vrouwen werkten tijdens de Tweede Wereldoorlog in oorlogsfabrieken, terwijl hun mannen in Europa meevochten tegen Duitsland.

Deze bijzondere vrouwen – ook wel ‘Rosies’ genoemd – staan centraal in een mooie expositie van het Nationale Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. Onder de naam ‘Rosie the Riveter’, het iconische beeld dat iedereen kent (de dame met bandana die haar biceps aanspant), laat het museum zien dat niet alleen jonge, blanke vrouwen aan het werk moesten in oorlogstijd. Maar ook heel veel ‘vergeten’ groepen zoals Afro-Amerikaanse en Indiaanse vrouwen hielpen mee in de oorlogsindustrie.

Klinknagels
Riveter is de Engelse term voor klinknagels, een belangrijk gereedschap dat gebruikt werd bijvoorbeeld om grote bommenwerpers in elkaar te zetten. Een B-26 bijvoorbeeld werd met 300.000 klinknagels vastgezet. Dit soort weetjes en verrassende beelden zijn te vinden in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek.

Lees meer over dit onderwerp in de krant van donderdag.