Onderzoek naar risico overstromingen Maas

Print
Onderzoek naar risico overstromingen Maas

Afbeelding: Loraine Bodewes

In opdracht van de Europese Unie begint een team van de Vrije Universiteit in Amsterdam aan een onderzoek in de Maastrichtse Maasdorpen Borgharen en Itteren naar de betrokkenheid van inwoners bij maatregelen om risico's en schade bij overstromingen van de Maas te beperken.

Vergelijkbare onderzoeken zijn ook in Italie, Duitsland, Spanje en Frankrijk.

In 1993 en 1995 stroomden Borgharen en Itteren en de rest van Limburg in korte tijd twee keer onder water, omdat de Maas de watervloed niet kreeg verwerkt. De schade en overlast leidden tot uitvoering van het Grensmaasplan.

Verandering
Het risico op een overstroming is daarmee echter niet de wereld uit. Door de klimaatverandering neemt de kans op perioden met extreme neerslag elk jaar toe en bijgevolg de kans op nieuwe Maasoverstromingen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen