'Toen wist ik, dit gaan we nooit met zijn allen overleven'

Jo Hermans (89) werd als zeventienjarige met zo’n drieduizend Roermondenaren in 1944 gedeporteerd naar Duitsland. In de omgeving van Wuppertal moest hij dwangarbeid verrichten.

Bram van der Heijden

Het front hoorde Jo Hermans elke dag dichterbij Roermond komen. Zuid-Limburg en delen aan de andere kant van de Maas waren in het najaar van 1944 al bevrijd. De deceptie voor de Roermondse tiener kwam toen de Duitsers plots alle mannen tussen de zestien en zestig jaar opriepen om zich te melden voor dwangarbeid in Duitsland. Eerst dook hij samen met zijn vader onder. Ze verscholen zich wekenlang in een open ruimte onder de houten vloer van het ouderlijk huis aan de Godsweerdersingel. Maar nadat de Duitsers dertien man hadden gefusilleerd, om een voorbeeld te stellen, besloten Hermans en zijn vader toch de schuilplaats te verlaten en zich te melden. En zodoende begon hij samen met bijna drieduizend Roermondse mannen op 30 december 1944 aan een helse tocht.

Wreedheden van de oorlogDagenlang trotseerde hij noodgedwongen de ijzige decemberkou. Vanavond vertelt Hermans tijdens de Dodenherdenking op het Roermondse Zwartbroekplein zijn oorlogsverhaal. Een verhaal van hoe een tiener werd geconfronteerd met de wreedheden van de oorlog. “We moeten onze verhalen blijven vertellen. Alleen al om een volgende oorlog met al zijn verschrikkingen te voorkomen.”Werkkamp Hermans belandde uiteindelijk samen met de andere Roermondse mannen, na dagen te hebben gelopen door de vrieskou, in een werkkamp in de omgeving van Wuppertal. De Duitsers zetten ze vooral in voor reparaties aan het spoor, dat als gevolg van bombardementen keer op keer beschadigd raakte. Later komt Hermans via zijn oom terecht in Lennep, een plaatsje bij Remscheid. Daar gaat hij onder meer werken in de bagagekamer van het treinstation.

Lees donderdag in De Limburger het oorlogsverhaal van Jo Hermans. Daarnaast zendt de NOS vanavond (deels) live uit vanaf de Dodenherdenking in Roermond en wordt er om 20.25 uur op NPO de documentaire ‘De oorlogswinter van Roermond' uitgezonden.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee