De verzetsman en zijn broer, de SS’er

Het graf van Willie Peeters in Ysselsteyn.

Het graf van Willie Peeters in Ysselsteyn.© Laurens Eggen

Een Heerlense vader met Duitse sympathieën stuurde in de oorlog één zoon naar het Duitse leger en de ander naar de Arbeitseinsatz. De een werd SS’er, de ander saboteur. Maar eigenlijk waren de broers Jan en Willie Peeters allebei slachtoffer.

Benti Banach

Als na de oorlog de rode lijnbus uit Aken in Heerlen arriveerde, maakte Jan Peeters dat hij wegkwam. "Anders neemt de chauffeur me mee”, zei hij. Hij liep nooit dicht langs geparkeerde auto’s. En even de grens over om goedkoop te tanken in Übach-Palenberg of Herzogenrath? Over mijn lijk, dacht Jan. Haar hele jeugd heeft Els Peeters gemerkt dat er iets raars was met haar vader. "Hij sloeg ons. Met een houten klomp, met een hanger... Ik kwam bont en blauw op school. En communiceren deed hij nooit.” Ook haar echtgenoot Ton Otten viel het later op dat hij in een opmerkelijke familie was getrouwd. "Er is iets met je vader wat niemand weet. Hij slaat zijn kinderen lam, maar hij zwijgt de hele tijd. Wat is dat toch?” Jaren later kwamen Ton en Els terug van vakantie uit Midden-Europa. Op bezoek bij de schoonouders legde Ton de kaart met de vakantieroute op tafel. Bijna tussen neus en lippen door liet Jan Peeters zich ontvallen: "Och, daar ben ik ook geweest.” Hoezo, wanneer, vroegen de twee hoogst verbaasd.Ze dachten dat de man uit de wijk Meezenbroek nooit verder dan de gemeentegrens van Heerlen was geweest.

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee