Limburgse tiener sport minder dan voorheen

© iStock

Limburgse tieners zijn de afgelopen jaren minder gaan sporten. Toch doet die leeftijdsgroep het hier nog altijd beter dan het landelijk gemiddelde.

Benti Banach

Uit een onderzoek dat het Mulier Instituut heeft gedaan in opdracht van de provincie Limburg, blijkt onder meer dat tieners de afgelopen jaren minder aan sport doen dan voorheen. Dat beeld geldt trouwens voor jongeren in het hele land.

InternetWat de oorzaak is van die daling is niet bekend, stelt onderzoeker Remko van den Dool. Het toegenomen internetgebruik kan een rol spelen, denkt hij. Hoewel uit andere onderzoeken tot nog toe alleen is gebleken dat jongeren door internet korter aan sport doen, maar niet minder vaak.

Om de tieners weer meer aan het sporten te krijgen, stelt het instituut onder meer voor buurtsportcoaches aan te stellen. Ook zou een app moeten worden ontwikkeld, waarmee jongeren een sporthal voor een uur kunnen huren.

LandelijkDe totale sportdeelname in Limburg mag lichtjes stijgen, Limburgers sporten nog altijd minder dan de gemiddelde Nederlander. 38 procent van de Limburgers doet nooit aan sport, het landelijke gemiddelde ligt op 33 procent. Dat komt omdat deze provincie relatief veel ouderen, lager opgeleiden en mensen met overgewicht telt. Deze groepen sporten overal in het land minder.

De meest populaire sporten in Limburg zijn fitness, atletiek-hardlopen, voetbal, wandelen en tennis. Daarbij valt op dat het aantal hardlopers in vijf jaar tijd is verdubbeld en in Limburg duidelijk meer gewandeld wordt dan elders.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee