Dumoulin klaar voor Giro: 'aanvallen voelt lekkerder dan verdedigen'

© Photo News

De Giro d’Italia start morgen met Tom Dumoulin als een van de favorieten. Met de ervaring van de proloogwinst van vorig jaar zakt de Maastrichtenaar af naar Sardinië: "Aanvallen voelt lekkerder dan verdedigen."

Robin van der Kloor

De solitaire zelfkastijding op een vulkaan op Tenerife is voorbij, de laatste grammetjes zijn eraf getraind en de laatste dagen samen met vriendin Thanee en hond thuis in Kanne zijn goed besteed: Tom Dumoulin staat morgen op het eiland Sardinië als een van de favorieten aan de start van de honderdste Giro d’Italia.

TijdritEen vijfde plek in het eindklassement van de Tirreno-Adriatico en een derde plek in de Abu Dhabi Tour zijn de belangrijkste referentiepunten dit seizoen. In de Strade Bianche werd hij vijfde. "De tijdrit in de Tirreno was echt slecht. Daar heb ik wekenlang van gebaald", zegt Dumoulin in een interview met deze krant.

In zijn streven om beter te gaan klimmen, 'vergat' hij het tijdrijden. "Ik heb daar te weinig aandacht voor gehad en ben te nonchalant geweest. Ik heb mijn trainingen iets aangepast en het besef is er nu volledig. In de Giro mag mijn tijdrit echt niet meer zo ver wegzakken als in de Tirreno."

KritischVraag Dumoulin naar een evaluatie van zijn eigen presteren en hij zal altijd de minpunten benoemen. "Ik bedenk altijd als eerste wat er beter moet. Zo zit ik in elkaar, maar misschien moet ik dat vaker omdraaien. Want eigenlijk ben ik heel tevreden over mijn seizoen tot nu toe, ook al ontbraken echte uitschieters."

De Maastrichtenaar oogt bijzonder mager, maar is naar eigen zeggen niet lichter dan vorig jaar. "Ik ben de laatste jaren magerder in mijn gezicht geworden, dat valt me wel op. Gewicht is voor ronderenners superbelangrijk, vervelend belangrijk. Het eetregime moet strak zijn, ik kan niet zomaar een taartje eten."

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu