10 maanden cel voor 'wraakvader' die oud-tbs'er sloeg

© AD

Vader Mario Haazen (51) wordt vrijgesproken van poging tot moord op de man die zich op internet voordeed als een jongeman en zo de 14-jarige dochter van de Helmonder inpalmde. Maar moet wel tien maanden de cel in.

Redactie

Dat heeft de rechter donderdag bekendgemaakt. Het OM eiste twee weken geleden zes jaar cel omdat wraakvader Haazen moedwillig Jack S. aanviel met een steekschop.

VriendjeHaazen ontdekte dat een nieuw online vriendje van zijn dochter (14) geen 17 was, maar een man op leeftijd, Jack S. (47). Deze oud-tbs'er werd gezocht door de politie. Haazen waarschuwde agenten dat ook hij achter de man aanging en dat hij er van zou lusten. Hij maakte duidelijk dat hij het optreden van de politie te lang vond duren. De agente drukte hem op het hart geen eigen rechter te spelen.

Dat deed Haazen wel. De Helmonder vond S. via Facebook, postte een nacht bij zijn flat en achtervolgde hem de volgende dag. Hij zegt de politie uitvoerig te hebben ingelicht voordat achter de man aanliep en hem neersloeg. Zelf beweert hij dat het met een oude aluminium sneeuwschuif was, getuigen spreken van een zware steekschop.

OpvallendDe daad van Haazen, in januari dit jaar, haalde uitvoerig de media. Met als meest opvallende dat dat al voor de aanval gebeurde. Omdat de actie van Haazen dodelijk kon aflopen en het een vooropgezet plan was, ziet het OM het als een poging moord. Ze eist zes jaar cel.

Zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers zegt dat 'iedereen begrijpt wat hier speelt' en wil vrijspraak. Justitie zou hem dankbaar moeten zijn omdat hem lukte wat de politie niet voor elkaar kreeg: een crimineel opsporen. Het geweld wat uit zelfverdediging: Jack zou vuurwapengevaarlijk zijn en Haazen sloeg op (en brak) diens armen.

BellenHet OM vindt het 'invoelbaar maar niet minder laakbaar'. De rechtbank viel op dat Haazen zegt dat hij de politie goed op de hoogte hield. Hij belde ook regelmatig maar als puntje bij paaltje kwam, zei hij niet waar hij precies was: de politie moest hem maar uitpeilen.Twee minuten nadat Haazen Jack S. aanviel belt hij de politie om door te geven dat ze hem niet hoeven zoeken. Hij is op weg naar het politiebureau. Weken na zijn arrestatie laat hij vanuit de gevangenis weten dat hij spijt heeft. "Ik heb nooit eigen rechter willen spelen. Ik wilde de politie aansporen. Ik ben gewoon een vader die zijn kinderen wilde beschermen."SpoorloosJack S. zit nog vast, omdat er een grote kans is dat hij spoorloos verdwijnt als hij op vrije voeten komt en opnieuw de fout in gaat. Eerder plaatste hij onder meer naaktfoto's en valse seksadvertenties van een vrouw op een pornowebsite, waar hij voor moest voorkomen. S. moet in juni opnieuw voor de rechtbank verschijnen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee