Leudal krijgt weer tik op de vingers over bestemmingsplan

Landgoed Leudal

Landgoed Leudal© Jeroen Kuit

De Raad van State heeft de gemeente Leudal voor de tweede keer een fikse tik op de vingers gegeven in de kwestie Landgoed Leudal. De gemeente wil het aantal arbeidsmigranten op het recreatiebedrijf beperken tot 225, maar slaagt er volgens de rechter andermaal niet in dat te onderbouwen.

Kitty Borghouts

Het juridisch geschil duurt al jaren. Eind 2015 oordeelde de Raad van State al eens dat de gemeente in het nieuwe bestemmingsplan onvoldoende had gemotiveerd waarom er minder arbeidsmigranten mogen worden gehuisvest dan nu het geval is. De gemeente paste het bestemmingsplan aan, maar exploitant Wilbert Hikspoors stapte opnieuw naar de rechter. ?Die geeft hem nu alweer gelijk.BestemmingsplanVolgens de Raad van State heeft de gemeente niet aangetoond dat er klachten zijn uit de buurt. Ook stelt de rechter dat toekomstige evenementen op het terrein onterecht verboden worden en laakt de rechter regels omtrent de maximale bouwhoogte van nieuwe bebouwing. Ook de bepaling in het bestemmingsplan dat er een beheerder op het terrein moet wonen om de boel in de gaten te kunnen houden, veegt de RvS van tafel.

Nieuw besluitDe rechter doet de suggestie aan partijen om een compromis te bespreken van 300 arbeidsmigranten. „Dat is een middenweg die we gaan onderzoeken”, laat wethouder Arno Walraven weten. In september, zo verwacht Walraven, moet de raad een nieuw besluit nemen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee