Leudal krijgt weer tik op de vingers over bestemmingsplan

Print
Leudal krijgt weer tik op de vingers over bestemmingsplan

Landgoed Leudal Afbeelding: Jeroen Kuit

De Raad van State heeft de gemeente Leudal voor de tweede keer een fikse tik op de vingers gegeven in de kwestie Landgoed Leudal. De gemeente wil het aantal arbeidsmigranten op het recreatiebedrijf beperken tot 225, maar slaagt er volgens de rechter andermaal niet in dat te onderbouwen.

Het juridisch geschil duurt al jaren. Eind 2015 oordeelde de Raad van State al eens dat de gemeente in het nieuwe bestemmingsplan onvoldoende had gemotiveerd waarom er minder arbeidsmigranten mogen worden gehuisvest dan nu het geval is. De gemeente paste het bestemmingsplan aan, maar exploitant Wilbert Hikspoors stapte opnieuw naar de rechter. ?Die geeft hem nu alweer gelijk.

Bestemmingsplan
Volgens de Raad van State heeft de gemeente niet aangetoond dat er klachten zijn uit de buurt. Ook stelt de rechter dat toekomstige evenementen op het terrein onterecht verboden worden en laakt de rechter regels omtrent de maximale bouwhoogte van nieuwe bebouwing. Ook de bepaling in het bestemmingsplan  dat er een beheerder op het terrein moet wonen om de boel in de gaten te kunnen houden, veegt de RvS van tafel.

Nieuw besluit
De rechter doet de suggestie aan partijen om een compromis te bespreken van 300 arbeidsmigranten. „Dat is een middenweg die we gaan onderzoeken”, laat wethouder Arno Walraven weten. In september, zo verwacht Walraven, moet de raad een nieuw besluit nemen.   

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen