Politie negeerde cruciale info over politiemol

Politiemol Mark M© De Limburger

De vermeende Weerter politiemol Mark M. had maanden eerder tegen de lamp kunnen lopen als de politie in Eindhoven beter had opgelet. Een baliemedewerkster van de politie gaf een melding met cruciale informatie over het lekken van recherchedossiers niet door.

Jos Emonts en Paul Bots

Dat blijkt uit stukken die De Limburger heeft ingezien. Dinsdag begint de rechtszaak tegen M. en vier medeverdachten. Justitie verdenkt M. van het verkopen van vertrouwelijke politie-informatie aan criminelen.

De Eindhovense baliemedewerkster bij de politie had intensief contact met de ex-vriendin van Eindhovenaar Jeffrey van den A.. De man zou zijn ex bedreigen en mishandelen. De vrouw stuurde op 26 november 2014 een mailtje ter aanvulling op een aangifte. Daarin schrijft ze dat Jeffrey contact heeft met een chef van de Criminele Inlichtingendienst. Die zou hem stukken uit haar aangifte verstrekken. “Deze krijgt (koopt) maandag Jeffrey van deze man”, schrijft ze letterlijk. Het mailtje wordt opgeslagen op de werkcomputer van de baliemedewerkster, maar niet doorgestuurd voor verder onderzoek.

Als de bewering was nagetrokken, was duidelijk geworden dat de Weerter politieman Mark M. daags na het mailtje de gegevens van Jeffrey en zijn ex uit het recherchesysteem BlueView haalt. Doordat dat niet gebeurt, duurt het nog zeven maanden voordat M. tegen de lamp loopt. Dat gebeurt als politiedossiers worden gevonden bij een fraudeonderzoek naar een handelaar in luxe auto’s.Lees ook: ‘Politiemol Mark M. bood huis met hennepplantage aan’

De politie Oost-Brabant laat in een reactie weten te gaan onderzoeken wat er mis is gegaan. De politie gaat echter niet in op vragen van deze krant over de kwestie, omdat die over een nog lopend onderzoek gaan.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal