Huis nipt vóór wetsvoorstel ter vervanging van Obamacare

President Donald Trump tekent een decreet

President Donald Trump tekent een decreet © AFP

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft vandaag ingestemd met een wetsvoorstel om de historische gezondheidswet Obamacare van voormalig president Barack Obama in te trekken. Een overgrote meerderheid van de Republikeinse leden van het huis stemde voor, waar bijna alle Democratische leden tegen waren. Daarmee behaalden de Republikeinen een kleine meerderheid.

ANP

Een eerdere poging om een tekst goedgekeurd te krijgen die Obamacare moet vervangen mislukte eind maart, omdat er onvoldoende consensus bestond binnen de Republikeinse partij. Met het wetsvoorstel van vandaag werden wel genoeg stemmen binnengehaald om de tekst goedgekeurd te krijgen.

ObamacareDe Democratische minderheid in het Huis is het volledig oneens met de vervanging van Obamacare, wat als één van Obama's grootste verwezenlijkingen wordt beschouwd. Gisteren werd de hele dag naarstig gewerkt aan een tekst waarachter de meerderheid van alle Republikeinen zich konden scharen.De goedkeuring van het plan om Obamacare te vervangen door een door de Republikeinen opgestelde wet kan gezien worden als een succesje voor president Donald Trump. Hij hamerde in zijn verkiezingscampagne sterk op vervanging van de zorgwet. De Senaat moet zich de komende weken nog buigen over het wetsvoorstel.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee