België waarschuwt voor dodelijk internetspel

© Belgaimage / HBVL

In België wordt gewaarschuwd voor de beruchte Blue Whale Challenge. Deelnemers aan de Blue Whale Challenge moeten 50 dagen lang elke dag een gevaarlijke opdracht uitvoeren.

Nieuwsblad

Die uitdagingen gaan van onschuldige zaken zoals het bekijken van een horrorfilm en een dag niet praten tot extreme vormen van zelfverminking. Bij elke stap moeten de jongeren een foto plaatsen op sociale media. Helemaal op het einde, bij de allerlaatste opdracht, worden ze aangespoord om het spel te ‘winnen’ door zelfmoord te plegen. De specifieke naam ‘Blue Whale’ verwijst naar het bijgeloof dat blauwe vinvissen vrijwillig op het strand aanspoelen om te sterven.

Achttien dossiersHet spel kreeg wereldwijd voor het eerst aandacht door Yulia Konstantinova. De 15-jarige Russische postte een foto van een blauwe walvis net voor ze uit het leven stapte.Volgens het federaal parket zijn er in België nog geen dodelijke slachtoffers gevallen. Wel zijn er al achttien dossiers bekend van tieners die het spel gespeeld hebben of dat planden te doen. Daarom roept het, samen met Child Focus, ouders en scholen op om extra waakzaam te zijn.

“Meestal gaat het om zwakkere personen of mensen die zich niet goed voelen”, zegt Eric Vander Sypt, woordvoerder van het federaal parket, bij VTM Nieuws. “Zij komen dan in een groep terecht waar het spel gespeeld wordt. Dan worden ze ertoe aangezet om zelf mee te doen.” Interpol riep de Belgische politie vorige week al op om signalen van ouders of scholen serieus te nemen.Hoe kun je merken dat jouw kind het spel speelt?Vraagt je je af of jouw kind het spel ook speelt? Child Focus heeft enkele tips. Signalen kunnen zijn: later gaan slapen of vroeger opstaan, zich isoleren, zichzelf verwonden, op een andere manier praten of op emotioneel vlak veranderen.

Child Focus raadt aan om eigen paniek of angst niet te tonen aan het kind in kwestie. Goed luisteren, begrip tonen, geduld hebben en praten kan al veel oplossen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee