Veel bekijks voor Marit tussen de mannen

Marit Brugman signeert haar boek waarin ze op luchtige wijze anorexia beschrijft.

Marit Brugman signeert haar boek waarin ze op luchtige wijze anorexia beschrijft. © Peter Brugman

Een voorbeeld zijn. Met haar YouTube-kanaal ‘Marit tussen de mannen’, dat honderdduizenden keren wordt bekeken en het opnieuw uitbrengen van haar boek Friet in de Kliniek wil voormalig eetstoornispatiënt Marit Brugman (26) uit Venray een tegengeluid laten horen en andere meisjes helpen. „Al zijn het er maar een paar.”

Simone van Zwienen

De websites van het voedingscentrum en caloriechecker fungeerden als haar bijbel, dieettips vormden haar tien geboden. Haar scriptie schreef ze op magere yoghurt, kiwi’s, pakken kauwgom en cola light. ,,Hoe ik dat deed? Geen idee. Noem het anorexia.”

Een klein probleempje, zo noemt de Venrayse Marit Brugman haar strijd tegen anorexia. ,,Ik zag het meer als op de achtergrond, maar natuurlijk was het zwaar op de voorgrond.Ik was de hele dag bezig met calorieën tellen, wat ik mocht eten en of ik wel genoeg gesport had.”

Wanneer ze na een avondje uit instort op de badkamervloer tijdens het poetsen van haar tanden, dringt het eindelijk tot haar door wat ze al die tijd ontkende. Marit wordt opgenomen in een kliniek in Amsterdam voor vijf en een halve maand, waar ze elke dag vecht ‘om weer normaal te worden’. „Ik was zo zenuwachtig toen ik daarheen moest.” Waarom ze zo bang was? „Dat ik de dikste zou zijn.”

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee