Muurschildering Stanley Donwood in Maastricht

Werk van Stanley Donwood

Werk van Stanley Donwood © Pinterest

De Britse kunstenaar Stanley Donwood (die wereldfaam kreeg dankzij zijn albumcovers voor Radiohead) maakt een gigantische muurschildering in het Bonnefantenmuseum, Maastricht.

Kim Noach

Aan de binnenkant van de markante toren is de kunstenaar – samen met zes assistenten – op dit moment bezig met zijn zwart-wit schildering ‘optical glade’.

KathedraalDonwood zegt erg onder de indruk te zijn van de vorm van de torenkoepel: “De Cupola van het Bonnefantenmuseum lijkt hetzelfde soort gevoel op te roepen dat ik krijg als ik een kathedraal of moskee betreed: een drang om kalm of stil te zijn en mijn gedachten even stop te zetten. Misschien valt mijn mond onwillekeurig een beetje open. De behoefte om omhoog te kijken, zo zeldzaam in het normale dagelijks leven, is veel duidelijker aanwezig.”

NadenkenHij hoopt met zijn nieuwe ‘Maastrichtse’ kunstwerk mensen aan te zetten tot nadenken en ze een gevoel van duizeligheid te bezorgen. “De schildering is afgeleid van een linoleumsnede met de titel Optical Tree die ik een paar jaar geleden heb gemaakt, een geometrische reductie van de belangrijkste kenmerken van een boom.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee