Kunstenaar Sjef Hutschemakers (85) overleden

Sjef Hutschemakers aan het werk in zijn atelier

Sjef Hutschemakers aan het werk in zijn atelier© Johannes Timmermans

In zijn woonplaats Sint-Geertruid is de Limburgse kunstenaar Sjef Hutschemakers op 85-jarige leeftijd overleden. Hij was al enige tijd ziek.

Adri Gorissen

Hutschemakers is vooral bekend als schilder van nogal pastorale taferelen van Limburgse boeren die aan het werk zijn en van religieus werk. Ook vervaardigt hij in zijn lange werkzame leven veel glas-in-loodramen voor Limburgse kerken, zoals in 2013 nog voor de Koepelkerk in Maastricht. De kunst van Hutschemakers sluit aan bij die van voorgangers uit de jaren vijftig, onder wie Charles Eyck.

VoorbestemdDe kunstenaar wordt op 22 mei 1931 in Banholt geboren als zoon van een boer. Het betekent dat hij mee moet helpen op de boerderij en voorbestemd is voor een baan in de landbouw. Op zijn dertiende verliest hij drie vingers van zijn linkerhand als hij met een Amerikaans projectiel speelt. Die op zich trieste gebeurtenis maakt dat hij zich kan overgeven aan zijn droom: kunstenaar worden. Hij gaat naar de kunstacademie in Maastricht en de Jan van Eyckacademie in dezelfde stad, waar hij Jan Min als leermeester heeft.

KatholiekNa een mislukt avontuur in Amsterdam keert Hutschemakers halverwege de jaren zestig terug naar Limburg. Daar ontwikkelt hij zich in de volgende jaren tot een kunstenaar wiens werk doordrenkt is van zijn katholieke geloof. En dat in een tijd waarin de meeste mensen zich daar juist van afkeren. Hij gaat echter onverstoorbaar zijn eigen weg en schildert religieuze werken (onder meer kruiswegstaties voor Limburgse kerken) en vangt ook Limburgse tradities als de carnavalsoptocht op doek.

ExpositieDoor de jaren heen exposeert hij op tal van plekken. Momenteel loopt er een overzichtstentoonstelling in het Franz Pfannerhuis te Arcen. Die is nog te zien tot en met 21 mei.

Lees zaterdag het In memoriam op de cultuurpagina’s van deze krant.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee