Mattie: 'Wietze, ik weet dat je luistert: dank, ik heb genoten'

© ANP

Mattie Valk heeft vanochtend gereageerd op alle ophef die ontstond na de breuk met zijn sidekick Wietze de Jager. De dj geeft toe dat er fouten zijn gemaakt bij de overnamegesprekken met Sky Radio, 'maar ik wil ze niet allemaal op me nemen'.

AD

Vanwege de vele reacties die binnenkwamen bij Qmusic en via social media nadat een brief van Wietze uitlekte, voelde Mattie de behoefte om zijn kant van het verhaal te doen.

Alles delenHoorbaar aangedaan blikte hij eerst terug op het moment dat de twee vijf jaar geleden begonnen met radio maken. "Met Wietze had ik mijn ideale partner gevonden, we hebben een voorliefde voor dezelfde soort radio. Open, eerlijk, alles vertellen over je leven. Dat betekende ook: alles delen met de luisteraars. Daarom waren de laatste maanden ook zo lastig. Omdat dat niet kon."En dus gooide de dj vanochtend alles op tafel over de gesprekken die hij de afgelopen maanden samen met Wietze voerde bij Sky Radio, dat het duo graag wilde overnemen. Mattie: "Eind november zijn we benaderd door Sky Radio. Die interesse is vleiend, een erkenning voor je werk. In ons geval al 5 jaar. Zelfs de overkant heeft interesse."

VerliefdAanvankelijk voelde dat goed, stelt Mattie. "We gingen in gesprek omdat we nieuwsgierig waren naar het verhaal dat zij te vertellen hadden. Dat begon gewoon te kriebelen. Alsof je verliefd wordt op een andere vrouw. Je probeert dat eerst nog te ontkennen, maar langzaam ga je van het idee houden."Toch begon Mattie te twijfelen over de overstap. "Achteraf heb ik misschien te snel onbezonnen stappen gezet. Te snel gehandeld zonder te bedenken wat het concreet zou betekenen. We werken hier met meer mensen dan alleen Wietze en ik. Toen ik dat in kaart bracht, begon ik me dat te realiseren. Toen begon ik te twijfelen. Ik heb er heel veel over gesproken. Ondanks dat ik altijd zei dat ik super enthousiast ben, kwamen er toch twijfels. Bij Wietze was dat nooit zo, die is super rechtlijnig."

KnagenDe twijfels begonnen vervolgens te knagen aan Mattie. Hij vertelt: "Ik dacht de ene ochtend: we stappen over, en de volgende ochtend werd ik badend in het zweet wakker omdat ik echt niet meer wilde. Het was heel moeilijk om mensen antwoorden te geven die ze eigenlijk niet wilden horen. Iedereen dacht dat ik bij ze wilde werken. Ik ben een pleaser. Je bent op een gegeven moment verstrikt in je eigen web, omdat je het te graag goed wil doen."Hoewel Wietze hem verwijt voor het geld gekozen te hebben, volgde Mattie naar eigen zeggen uiteindelijk zijn gevoel: "Ik was niet oprecht gelukkig met een overstap. Ik was mezelf volledig kwijt. Toen heb ik mezelf verplicht, ondanks alles, te kiezen met mijn hart. Dat waar ik gelukkig van word, een van de moeilijkste beslissingen ooit. Want als ik achterom kijk heb ik het vertrouwen van mensen beschadigd. M'n geloofwaardigheid is beschadigd en ik heb mensen boos gemaakt. Maar er is nooit een geldige reden om je hart niet te volgen."

Geen contactSinds de ruzie vorige week hebben de twee elkaar niet meer gesproken. Mattie: "Ik hoopte dat het nog te lijmen viel, maar dat is dus niet zo. Ik vind het heel jammer dat het op deze manier tot een einde komt. Blijf ik nu alleen of komt er iemand anders bij? Ik moet gaan kijken hoe de toekomst eruitziet."Wanneer Lauren Verster, die voor de gelegenheid de plek van Wietze heeft ingenomen, hem vraagt of een telefoontje wellicht nog uitkomst kan bieden, is Mattie resoluut: "Het is te laat om hem nu te bellen. Ik ben wel aangedaan. We zitten nu boos tegenover elkaar en misschien gaat dat jaren nodig hebben om weer goed te komen."VerkeerdHij gaat verder: "Ik heb verkeerd gehandeld en ook meerdere mensen een verkeerde indruk gegeven. Maar ik denk dat er in dit hele traject heel veel fouten zijn gemaakt die ik echt niet allemaal op me ga nemen. Uiteindelijk hebben we te weinig uitgesproken van: wat willen we? Hij wilde weg en ik heb die droom ruw onderbroken. Dat doet pijn. Ik kan het niet anders zeggen. Ik wil voorkomen dat dit moddergooien wordt. Voor nu hou ik het hierbij."Mattie richtte zich nog wel een laatste keer tot zijn sidekick, vlak voordat er opnieuw muziek werd ingezet. "Wietze, ik weet dat je luistert: dank, ik heb genoten", besloot hij.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee