'Bijna 44.000 boetes in prullenbak beland'

© ANP

Bijna 44.000 boetes die vorig jaar zijn uitgedeeld, hoeven niet te worden betaald. Het gaat om overtredingen die bij het Openbaar Ministerie terecht zijn gekomen, maar vaak door tijdsgebrek zijn verjaard. Dat meldt RTL Nieuws vandaag op basis van gegevens van het OM.

Redactie

Het OM behandelde afgelopen jaar 130.000 overtredingen. Het gaat vaak om boetes voor (veel) te hard rijden, verboden wapenbezit en zwartrijden. De boetes komen bij het OM als ze lange tijd niet worden betaald. Bij ongeveer een op de drie gevallen leidt het echter niet tot vervolging, meldt RTL Nieuws.

Veel zaken zijn verjaard vanwege grote achterstanden bij het OM. Ook was er bij rechtbanken tijdlang beperkt ruimte om zaken te behandelen. Daarnaast kost het innen van boetes het CJIB zo veel tijd, omdat zij te maken hebben met overtreders zonder vaste woon- of verblijfplaats. Ook dat leidt tot verjaring, waarna de boete in de prullenbak verdwijnt.

De afgelopen drie jaar zijn daardoor ongeveer 100.000 overtreding onbestraft gebleven, waaronder 19.000 flinke snelheidsboetes. Het OM hoopt voortaan beter met de rechtbank te kunnen samenwerken om het aantal ongeïnde boetes te verkleinen. ,,Meer zittingscapaciteit heeft tot gevolg dat zaken aanzienlijk sneller vanuit het OM naar zitting kunnen doorstromen'', aldus een woordvoerder tegen RTL.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee