Speeddaten met veteranen op bevrijdingsfestival

© Jeroen Kuit

Niet alleen naar muziek luisteren, maar ook het verhaal horen van mensen die daadwerkelijk voor vrijheid hebben gevochten.

Gertie Driessen

Het kon gisteren op alle bevrijdingsfestivals in Nederland, dus ook in Roermond. In een tentje van het Veteraneninstituut op het Munsterplein kregen bezoekers de gelegenheid om te speeddaten met oorlogsveteranen.Veteranen als de 74-jarige Henk van der Linden uit Venray, die in 1994 in Rwanda de slachting van de Tutsi’s en Hutu’s meemaakte en daarna twee keer op missie naar Bosnië werd gestuurd. En de 43-jarige Dennis van der Kraats uit Etten-Leur, die eveneens twee keer in Bosnië zat en in 2008 in Afghanistan, waar de kogels en mortieren hem om de oren vlogen.

Beiden betaalden zoals zovele oorlogsveteranen een hoge prijs voor de vrijheid. Wat ze in den vreemde meemaakten, heeft nog dagelijks zijn weerslag op hun leven. Vandaar dat Brabander Van der Kraats na zijn laatste missie samen met zijn vrouw de website en Facebookpagina Freebird69 startte. Om zijn ervaringen van zich af te schrijven en andere veteranen te stimuleren hulp te zoeken voor hun trauma’s.

Zaterdag in De Limburger meer over het Bevrijdingsfestival in Roermond. Bekijk hieronder alvast enkele sfeerbeelden:

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee