Roermondenaar ontloopt celstraf na bijten van steward

© Istock

De 29-jarige Jonah S. uit Roermond is door de rechtbank in San Francisco veroordeeld tot een proeftijd van drie jaar, nadat hij 21 december vorig jaar een steward van KLM tijdens een vlucht in zijn oor beet.

Remco Koumans

S., die ook de Amerikaanse nationaliteit heeft omdat hij er is geboren, moet daarnaast aan de steward en aan KLM een schadevergoeding betalen van bij elkaar zo’n 16.000 dollar. Geen alcohol meerS. vloog die bewuste dag vanaf Düsseldorf samen met zijn vriendin naar San Francisco. Bij een tussenlanding in Amsterdam bleek het stel al dronken te zijn. Onder de voorwaarde dat ze geen alcohol meer geserveerd kregen, mocht het stel in Amsterdam weer instappen voor de vervolgvlucht.

Eenmaal in de lucht dronk S. toch alcohol die hij zelf bleek te hebben meegenomen Omdat hij en zijn vriendin zich steeds luidruchtiger gedroegen en uiteindelijk ruzie kregen, werden ze uit elkaar gehaald. Nadat S. werd aangesproken op het feit dat hij aan het roken was, ontstond er in het Amerikaanse luchtruim tumult. Celstraf van twintig jaarDaarbij werd de steward van KLM onder meer in zijn oor gebeten en kreeg hij een elleboogstoot. Ook liep hij een hersenschudding op. Eenmaal aangekomen in San Francisco werd S. opgepakt. Op het hinderen van de vliegtuigbemanning staat in Amerika een maximum celstraf van twintig jaar. In therapieS. had in januari zijn daad al bekend. In een brief aan de rechtbank betuigde S. spijt en stelde inmiddels in therapie te zijn gegaan om van zijn alcoholverslaving af te komen. Aan het incident in het vliegtuig had hij weinig herinneringen meer. De steward van KLM gaf in een slachtofferverklaring aan dat hij in de maanden na het voorval niet heeft kunnen werken. Ook is het nog maar de vraag of hij ooit het plezier in het vliegen weer terug zal krijgen. Deal met ministerie De proeftijd van drie jaar vloeit voort uit een deal die S. sloot met het Amerikaanse Openbaar Ministerie nadat hij schuld had bekend. Daarmee voorkwam hij ook een celstraf. Gaat hij binnen die periode opnieuw in de fout, dan kan hij alsnog tot een zwaardere straf worden veroordeeld. Voor het uitzitten van de proeftijd hoeft S. niet in de Verenigde Staten te blijven. Wel moet hij zich houden aan de aanwijzingen van de reclassering.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee