Ruim zeventig procent Maastrichtse studenten betaalt te veel huur

© Istock

71 procent van de studenten in Maastricht betaalt te veel huur.

Redactie/AD

Gemiddeld gaat het om een bedrag van bijna 50 euro per maand, dat blijkt uit onderzoek van Landelijke Studentenvakbond (LSVb)

Vijftig euro hogerIn Maastricht ligt de gemiddelde huurprijs voor een kamer ongeveer twintig euro hoger dan het landelijke gemiddelde. Het zogenaamde 'puntenhuur-systeem' wordt met vijftig euro overschreden in de hoofdstad van onze provincie.

Puntensysteem"De hoogte van de huur wordt bepaald aan de hand van het zogeheten puntensysteem, dat wettelijk is vastgelegd. Toch is de student jaarlijks gemiddeld meer dan zeshonderd euro kwijt aan te veel betaalde huur. Dat betekent dat verhuurders het puntensysteem massaal omzeilen. Bij particuliere verhuurders wordt er het vaakst en het meest te veel betaald, maar ook woningcorporaties houden zich niet altijd netjes aan de regels", aldus de LSVb.

De studentenvakbond maakt van 8 tot en met 17 mei een tour langs acht studentensteden in Nederland om studenten te informeren over hun huurrechten.

De rapportage van de LSVb wordt jaarlijks uitgebracht op basis van gegevens, verzameld met de online kamercheck (www.checkjekamer.nl). In 2016 waren er 6000 studenten die de check invulden, een verdubbeling ten opzichte van 2015.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee