Limburg donderdag precies 150 jaar deel van Nederland

© iStock

Limburg maakt donderdag precies 150 jaar deel uit van Nederland.

ANP

In Maastricht wordt deze mijlpaal herdacht met een symposium en een feestelijke bijeenkomst van Provinciale Staten. Onder meer minister Ronald Plasterk spreekt het symposium toe.

Maastricht en VenloOp 11 mei 1867 voegde een door de grote mogendheden gedicteerd Verdrag van Londen het verdeelde Limburg toe aan Nederland. Tot op dat moment was de provincie al decennia vooral een Duits hertogdom, waarbij alleen de vestingsteden Maastricht en Venlo en omgeving bij Nederland hoorden. In 1866 viel de Duitse bond uit elkaar. Een jaar later kwam Limburg definitief bij Nederland.

OpstandLimburg had in 1830 meegedaan met de Belgische opstand tegen de 'Hollandse' overheersing. In 1839 kwam aan dit avontuur een eind en werd Limburg in tweeën gesplitst: een oostelijk en een westelijk, Belgisch deel.

FranstaligVeel Limburgers bleven echter verlangen naar hereniging met België en de separatisten kenden een grote aanhang. Met Nederland hadden veel Limburgers niets op. In grote delen van Zuid-Limburg was Duits toentertijd de officiële taal. Pas na de Eerste Wereldoorlog maakte het Duits in oostelijk Zuid-Limburg plaats voor het Nederlands. Maastricht kende de hele negentiende eeuw Franstalige kranten: daar was Frans na het Maastrichts de tweede taal.

GouverneurOok de culturele contacten bleven gericht op de buurlanden: Brussel, Luik en het Rijnland lagen dichterbij dan Den Haag, mede door de taalbarrière met ,,die Hollanders''. Daardoor ontstond tot op de dag van vandaag de Limburgse cultuur met eigen, lokale dialecten. Iets van de status aparte klinkt nog door in officiële benamingen: zo heeft onze provincie als enige een 'gouverneur' in plaats van een commissaris van de Koning.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee