Gaat dit zelfrijdend autootje de stad veroveren?

Print
Gaat dit zelfrijdend autootje de stad veroveren?

Afbeelding: Mobotiq

Zelfrijdende, elektrische autootjes -pods- die de stad gaan veroveren. Te beginnen in Limburg, bijvoorbeeld in Heerlen. Vince Meens van de Limburgse Brightlands Smart Services Campus probeert dit futuristisch project op gang te brengen.

Brrrr, het regent, maar de kapper kan niet wachten. Je activeert de app op de smartphone en in enkele minuten stopt een grappig eenpersoonsautootje voor de deur. Instappen en wegwezen. Gas geven, remmen of sturen hoeft niet. Het geruisloze elektrisch karretje, ook wel ‘pod’ genoemd, rijdt geheel zelfstandig naar de kapsalon.

Scooter
Hij laveert dank zij zijn ranke maten en lenig weggedrag behendig langs files in de drukke stad; je snapt nu dat de bedenkers de scooter als vertrekpunt van hun ontwerp hebben gebruikt. Uitstappen bij de kapper. De driewieler zoeft alweer weg naar de volgende klant. Nou ja, klant? "De gebruiker kan evengoed aandeelhouder, energieleverancier en misschien wel schoonmaker of onderhoudsmonteur zijn."

Futuristische vergezichten
Ja, wie met Vince Meens praat,  gaat het al gauw duizelen van de bijna futuristische vergezichten die hij schildert. Meens is als manager entrepreneurship development aan Brightlands Smart Services Campus verbonden, één van de Limburgse Brightlands-campussen. De vroegere tech-ondernemer zet in zijn functie alle zeilen bij om Limburg de toekomst in te loodsen. Zoals met deze pod, het schattige autootje van de Parijse ontwikkelaar Mobotiq.

Accu
Het idee is even geniaal als briljant. De pod rijdt op een uitneembare accu die de gebruiker thuis aan het stopcontact hangt en voorziet van elektriciteit uit zijn zonnepanelen. Het voertuig is zodanig ontworpen dat enkele robots hem fluitend kunnen bouwen in een soort mobiele zeecontainer. 

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →