Songfestival: de tops en flops van de eerste halve finale

© De Limburger/ANP

De drie polderpareltjes van OG3NE mogen pas donderdag op jacht naar een plek in de finale van het Eurovisie Songfestival in Kiev.

Ruud Maas

Dinsdagavond proberen alvast achttien andere landen de tien dan te vergeven tickets te bemachtigen. De tops en flops op een rij, met bijbehorende videoclips.TOPSZwedenEen goed begin is het halve werk. We trappen dinsdagavond gelijk af met een van de favorieten, de net 27-jarige Robin Bengtsson uit Zweden. Bepaald geen straf om naar te kijken. Een knappe man, strak in het pak, met een liedje dat zich gelijk in je hoofd nestelt. De act vol Justin Timberlake-dansjes is net een reclamespot voor Basic-Fit, want Bengtsson en zijn dansers staan de helft van het nummer op een loopband. Een fitte flitsende start.

FinlandEen verademing, dit zeer stijlvol lied van muziekduo Norma John. In een prachtige jurk zingt de Finse zus van Adele het lied Blackbird terwijl ze begeleid wordt door een pianist. Rustgevend engelengezang in de stijl van Lana Del Rey. Bijzonderste en statigste bijdrage van de avond.

Moldavië De zomer is nog ver weg, maar Moldavië presenteert ons de zomerhit van 2017. Hey, mamma! is aanstekelijk. Het is vrolijk, makkelijk mee te zingen en heeft geestige toevoegingen als stemvervormers, saxofoons, flitsend vioolspel, gekke danspasjes en goede projecties op het scherm. Danseresjes gebruiken een bosje bloemen als microfoon (om vooral te playbacken) en kleden zich halverwege het lied om. Gezellig!

FLOPSMontenegroDe grap van de avond. Want god o god, dit is fouter dan fout. Stel je voor: een halfnaakte man met een blauw gordijn om zijn middel, een gevlochten staart van anderhalve meter die hij als een lasso in de lucht gooit, bergen make-up, vieze dansbewegingen en gekronkel over de vloer. Over de glitterbroek die opduikt hebben we het nog niet eens. Luisteren naar het liedje is door deze details onmogelijk. Wie zegt dat het Songfestival een belachelijk circus is, heeft in dit geval volkomen gelijk. Wat is dit slecht!

AlbaniëDe 28-jarige Lindita ademt Game of Thrones. Verder heeft ze weinig tijd om te ademen want ze jengelt aan één stuk door tegen een fictieve rotswand. Uiteraard in een wapperende jurk. Het ontbreekt nog aan blote voeten en trommels. Na 20 seconde tekst blèrt ze helaas nog een minuut of twee door en live kan dat alleen maar fout gaan, zoals tijdens de repetities bleek. Categorie kattengejank. Je smeekt je televisiescherm straks om alsjeblieft stuk te gaan. Lindita, je krijgt 10 euro als je stopt met zingen.

PolenPlaspauze! Een saai, middelmatig nummer. Enige pluspunt is dat het gezongen wordt door een knappe blondine. Die ons erop attent maakt dat stof blijkbaar duur is in Polen. Vandaar dat deze Kasia letterlijk zo weinig om het lijf heeft. En doorrr.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee