De reuzen komen er aan op Avantis

Op Avantis is begonnen met de bouw van de eerste drie gigantische windmolens.

Op Avantis is begonnen met de bouw van de eerste drie gigantische windmolens.© Loraine Bodewes

Op het grensoverschrijdende bedrijventerrein Avantis is begonnen met de bouw van de eerste drie (van in totaal vijf) nieuwe windturbines.

Peter Bruijns

De rotorbladen van de reuzen reiken tot een hoogte van bijna 200 meter waardoor ze tot in de verre omtrek zichtbaar zullen zijn.

MediatorenTer vergelijking: de mediatoren in Roermond is met 157 meter het hoogste gebouw van Limburg. Drie windmolens worden nu gebouwd bij het Duitse plaatsje Horbach, langs de oostrand van Avantis. In een later stadium verrijzen de andere twee een paar honderd meter zuidelijker, langs de A76/E314.

VergunningVorig jaar rond deze tijd was er nog sprake van dat er vier molens in de buurt van Avantis zouden komen. Volgens woordvoerster Eva Wußing van het Akense energiebedrijf Stawag was er binnen de vergunning ruimte voor een vijfde exemplaar. Inwoners van Horbach hebben de vergunning vergeefs aangevochten bij de rechter.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee