Relschoppers Feyenoord aan de schandpaal

© Jan de Groen

De politie heeft de jacht geopend op tientallen relschoppers die zondag huis hielden in het Rotterdamse centrum na de verloren wedstrijd van Feyenoord. Deze week worden beelden getoond van verschillende verdachten.

Adrianne de Koning en Antti Liukku

De politie zet alles op alles om zo veel mogelijk verdachten op te pakken, om ze dit weekeinde te weren bij de Kuip en in het Rotterdamse centrum waar Feyenoord hoopt het kampioenschap te vieren. Een team van 20 rechercheurs bestudeert momenteel alle mogelijke videobeelden van de ongeregeldheden, waarbij relschoppers onder meer met flessen en stenen naar de Mobiele Eenheid gooiden. Nog deze week worden de eerste beelden op de website van de politie gezet van relschoppers, die niet door politiemensen worden herkend.

Afgelopen zondag werden er, na de verloren wedstrijd van Feyenoord tegen Excelsior, al 104 verdachten opgepakt. Daarvan zijn er vandaag 60 op vrije voeten gesteld. De arrestanten die vastzitten voor openlijk geweld krijgen, mochten ze voor de wedstrijd tegen Heracles vrijkomen, allemaal een gebiedsverbod voor de Kuip en het centrum. De politie denkt dat er nog eens honderd mensen zich tegen de politie hebben gekeerd.

BillboardsVoor Leefbaar Rotterdam gaat het plaatsen van beelden op de website nog niet ver genoeg. De partij pleit onomwonden voor ‘naming and shaming’, zoals raadslid Lars Sørensen het zegt. Net als in 2012, toen jacht werd gemaakt op verdachten van de ‘Maasgebouwrellen’, wil hij dat de relschoppers worden afgebeeld op billboards in de stad. ,,Dan wordt het duidelijk: dit zijn de raddraaiers. We willen dat ze zondag in geen velden of wegen te bekennen zijn.’’

De politie benadrukt dat een mogelijke huldiging op maandag, als Feyenoord wint van Heracles, wordt geschrapt na grootschalige rellen. Dit was ook eerder de boodschap van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. ,,Het is een optelsom. De grens is nu wel in zicht’’, aldus een woordvoerder.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee