Zaak tegen politiemol Mark M. gaat van start

Print
Zaak tegen politiemol Mark M. gaat van start

Afbeelding: Archief

In Den Bosch begint dinsdag de inhoudelijke behandeling van het proces tegen politiemol Mark M.

De voormalig agent uit Weert zou enorme hoeveelheden vertrouwelijke informatie uit het systeem van de politie te hebben doorverkocht aan criminelen. Hij wordt verdacht van corruptie, computervredebreuk, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. 

Hel
M. zou vanaf 2011 jarenlang in totaal zo'n 28.000 keer onbevoegd hebben gezocht naar gevoelige informatie en duizenden vertrouwelijke documenten hebben gekopieerd. Hij liet eind vorig jaar weten hoe de zaak zijn leven heeft geruïneerd. "Alles is me afgenomen. Ik kan geen werk vinden en mag Nederland niet uit. Mijn leven is tot een hel gemaakt", vertelde hij. 

Vingerafdruk
M. werd ontmaskerd doordat de politie zijn eigen digitale vingerafdruk ontdekte op documenten die hij had doorgespeeld. De zaak is voor de politie extra gevoelig omdat M. niet door de veiligheidsscreening van de AIVD was gekomen. Toch kon hij jarenlang rondsnuffelen in gevoelige dossiers.

Paspoort ingenomen
M. kon zijn proces in vrijheid afwachten, maar hij mocht het land niet verlaten. Zijn paspoort was ingenomen. Dat was een van de voorwaarden van het Openbaar Ministerie om de voorlopige hechtenis op te heffen. M. wilde graag zijn schoonouders in Oekraïne bezoeken, maar dat is hem verboden.

Voor de behandeling van de zaak zijn vier dagen uitgetrokken. De feiten komen dinsdag aan bod, woensdag wordt de strafeis verwacht. De week erna krijgt onder meer de advocaat van M. het woord. De uitspraak staat gepland voor 15 juni.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →