Giro: Leven op de Etna

Print
Giro: Leven op de Etna

Afbeelding: De Limburger

Toevallige ontmoetingen zijn de mooiste. Voor een verhaal over de Etna, de vulkaan waarop – of liever halverwege eigenlijk – dinsdag de vierde etappe van de Giro d' Italia finisht, zocht ik naar de alleswetende bron.

Zo iemand die zijn hele leven wijdt aan de berg. Die er gewerkt heeft en alle geheimen en legendes kent. Die niet alleen beschikt over theoretische kennis, maar die ook weet hoe het is om elke dag tussen gestolde lavarotsen te staan. Iemand als, nou ja, precies zo iemand zoals de eigenaar van de bed & breakfast in Nicolosi waar ik verblijf.

Lavasteentje
Michele Sipala werkte 45 jaar als reparateur van de kabelbaan die toeristen van 1900 meter hoogte naar 2500 meter brengt. Vandaar uit gaan er excursies naar de kraters. De Etna is volledig verankerd in het leven van de 64-jarige Sipala. Hij draagt een ketting met een lavasteentje om zijn nek en zijn tuin ligt vol met lavabommen die hij bijeengezocht heeft.

Drie dochters
Sipala overspoelt me met boekjes, kaarten en foto's die ik allemaal mag houden. Hij verhaalt over de 260 kraters die de Etna telt, over hoe een daarvan in 1669 zijn stadje Nicolosi verwoestte. De vulkaan geeft en neemt. Hij vertelt over zijn drie dochters van wie er een in Den Haag bij het Internationaal strafhof werkt. En dat hij nooit uit Nicolosi weg zou willen. Een prachtige, vrijgevige man. Met pretoogjes, maar door het overlijden van zijn vrouw aan kanker vijf jaar geleden ook een blik van melancholie. Dat de Etna hem nog veel mag geven en niets meer zal ontnemen.