Zaak tegen politiemol Mark M. loopt forse vertraging op

Print
Zaak tegen politiemol Mark M. loopt forse vertraging op

Afbeelding: archief

De zaak tegen politiemol Mark M. is voorlopig uitgesteld.

De rechtbank in Den Bosch besliste dinsdag dat het proces voorlopig niet voortgezet kan worden omdat er nog getuigen gehoord moeten worden. Daardoor loopt de zaak forse vertraging op; de rechtbank verwacht pas in december of januari verder te kunnen gaan.

Oekraïne
In totaal moeten nog drie getuigen worden gehoord. Het gaat onder anderen om twee getuigen uit Oekraïne. Dinsdagmiddag gaat de rechtbank wel alvast het huidige dossier bespreken.

Vertrouwelijke informatie
M., een 30-jarige voormalig agent uit Weert, wordt ervan verdacht enorme hoeveelheden vertrouwelijke informatie uit het systeem van de politie te hebben doorverkocht aan criminelen. De man wordt daarom onder meer verdacht van corruptie, computervredebreuk, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Hobby
M. zou vanaf 2011 jarenlang in totaal zo'n 28.000 keer onbevoegd hebben gezocht naar gevoelige informatie en duizenden vertrouwelijke documenten hebben gekopieerd. Hij verklaarde dinsdag dat informatie opzoeken in politiesysteem BlueView een soort 'hobby' was. "Sommigen zaten de hele dag achter op Dumpert, ik zat op BlueView." Aanklikken van een dossier was volgens hem secondewerk.

Paspoort
M. heeft aangegeven dat hij graag zijn paspoort terug wil om naar zijn nieuwe vriendin in Kiev te kunnen reizen. Het inhouden van het paspoort voelt als een extra straf, zo zei hij in de rechtbank. Z'n vriendin komt nu elk weekend over vanuit Kiev, maar dat is duur en ze mag maar een bepaald aantal dagen in Schengen-gebied mag zijn. Hij mag haar niet ophalen in Düsseldorf omdat hij geen toestemming heeft de grens over te gaan. De rechtbank beslist woensdag over het paspoort van M.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →