Akkoord over beloning personeel Sittard-Geleen

© ANP

Het stadsbestuur van Sittard-Geleen heeft met werknemers en hun vakbonden een akkoord bereikt over herstel van de beloningsregeling voor ambtenaren.

Erwin Schmidt

Alle medewerkers van Sittard-Geleen behouden het recht op extra beloning bij goed presteren in de vorm van een uitloopschaal. Wel leveren de ambtenaren vier vrije dagen per jaar in.

Naar de rechterHiermee komt een eind aan de interne commotie over arbeidsvoorwaarden, die begon toen B en W per 1 januari 2016 meende de beloningsregeling (die kon oplopen tot 11 procent van het salaris) te kunnen schrappen op basis van landelijk gemaakte cao-afspraken. Hiertegen tekenden 531 ambtenaren bezwaar aan, waarvan er uiteindelijk 172 na afwijzing van dat bezwaar naar de rechter stapte.

De rechter stelde op 23 december de meeste ambtenaren in het gelijk: Sittard-Geleen moest met terugwerkende kracht de beloning aan hen uitbetalen en de regeling voor hen herstellen.

VoorwaardeIn plaats van dat te doen voor alleen de medewerkers die naar de rechter waren gestapt, wilde Sittard-Geleen praten over herstel van de regeling voor alle 900 ambtenaren die in dienst zijn. Voorwaarde was dan wel dat al eerder niet behaalde bezuinigingen op arbeidsvoorwaarden bespreekbaar moesten worden. Dat leidde tot een nieuw onderhandelingstraject.

Door vier vrije dagen in te leveren, wordt nu alsnog 1 miljoen euro aan bezuinigen behaald, van de 1,5 miljoen euro waarop het stadsbestuur al jaren eerder had ingezet. Daar staat tegenover dat voor al het personeel de beloningsregeling terug komt. Dat kost de gemeente op jaarbasis uiteindelijk zo’n 2 miljoen euro. Het college moet nog besluiten hoe dat bedrag gefinancierd wordt, omdat hiermee in de begroting geen rekening is gehouden.

AkkoordVan de leden van vakbond CNV is 85 procent akkoord gegaan met het onderhandelingsresultaat. Bij FNV stemde 76 procent in.

Wethouder Pieter Meekels (Personeel & Organisatie, GOB) zegt dat hij tevoren niet verwacht had dat het verzet onder ambtenaren tegen afschaffing van de beloningsregeling zo groot zou zijn.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee