Provincie: geen extra maatregelen na paardenvirus

Print
Provincie: geen extra maatregelen na paardenvirus

Afbeelding: iStock

De provincie neemt geen extra maatregelen naar aanleiding van het besmettelijke paardenvirus dat vorige maand op twee plekken in Limburg uitbrak. Paarden bij maneges in Landgraaf en Venray werden getroffen door het rhinovirus. In Landgraaf verloren meerdere drachtige merries hierdoor hun veulen.

De uitbraak veroorzaakte een hoop commotie in de paardenwereld. In de sector en in de politiek gingen stemmen op voor een provinciaal meldpunt.

Risico
Maneges zijn nu niet verplicht om een uitbraak te melden. Zeer onwenselijk, vindt de Partij voor de Dieren, want het risico op verdere verspreiding van de uiterst besmettelijke ziekte is hierdoor groot. Nadat de Limburgse gevallen bekend werden, drong de partij er bij Gedeputeerde Staten op aan dat er een gedragscode zou komen. Daarin moest precies worden vastgelegd hoe maneges moeten handelen als er een besmettelijke ziekte uitbreekt.  

Niet verplicht
Dat gebeurt niet, liet het provinciebestuur dinsdag weten. Het ministerie bepaalt wanneer er wel en niet verplicht moet worden gemeld. Verder gaan LLTB en dierenartsen over de voorlichting bij ziekten en hebben paardeneigenaren ook nog een eigen verantwoordelijkheid. ‘Een eigen Limburgse aanpak zou averechts werken omdat dit een gezamenlijke verantwoordelijkheid is van de sector in heel Nederland’, melden Gedeputeerde Staten.  

Lees ook: Uitbraak besmettelijk paardenvirus in Limburg

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →