Advocaat van moordverdachte Mark de J. stapt op

Print
Advocaat van moordverdachte Mark de J. stapt op

Mark de J. Afbeelding: Petra Urban

De rechtbank in Utrecht heeft dinsdag opnieuw een verzoek afgewezen van advocaat Pieter Hoogendam om het vervolg van de rechtszaak rond de moord op Koen Everink uit te stellen. Hoogendam heeft nu besloten de verdediging neer te leggen. De rechtszaak komt daarmee stil te liggen. Mark de J. moet op zoek naar een nieuwe advocaat.

Verdachte Mark de J. kwam dinsdagochtend om meerdere redenen in problemen: hij kan amper verklaren waarom hij na zijn vermeende ontvoering zijn kleren waste en daarmee bewijs voor zijn verhaal vernietigde. En er lijkt bewijs dat hij zijn gokschuld moest aflossen op de dag ná de nacht waarin Everink werd vermoord. 

Heftig
Mark de J. moest aan het begin van de middag luisteren naar heftige verklaringen van de nabestaanden van Koen Everink. Vooral de opgenomen verklaring van de moeder van het toen 6-jarige dochtertje van Everink ging door merg en been. Het meisje was de nacht van de moord thuis, hoorde haar vader gillen en vond hem 's ochtends. Toen De J. werd gearresteerd ontging dat het kleine meisje niet: 'Maar dat is een vriend van papa?' Het meisje is bang ook haar moeder kwijt te raken. 

Steekje los
De vader en een broer van Everink hekelden de opstelling van De J. "Er moet een steekje loszitten aan iemand die een klein meisje achterlaat bij haar dode vader'', zei Everinks vader die ook emotioneel werd. Everinks vader riep De J. op te bekennen: "Kom er nou voor uit.''

De J. houdt al een jaar vol onschuldig te zijn. Hij zegt te zijn ontvoerd op de dag van de moord en dat die ontvoerders Everink hebben doodgestoken. Dinsdag werd uit psychologisch onderzoek bekend dat De J. weliswaar 'pathologisch gokverslaafd' is, maar niet agressief en volledig toerekeningsvatbaar. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →